Corona in Twente

Veiligheidsregio Twente: ‘Genieten met verstand’

Meer vrijheden bij stijgende besmettingscijfers. Dat is een huwelijk waar de leden van de Veiligheidsregio Twente met zorg naar kijken. Het ontlokte plaatsvervangend voorzitter Arco Hofland de oproep om er van te genieten, maar wel met verstand.

Corona is zever Ernst Bergboer
Het draagvlak voor coronamaatregelen neemt af, ook in Twente © Ernst Bergboer

De terrassen zijn - beperkt - weer open. Dat is allicht de versoepeling van coronamaatregelen die het meest in het oog springt. Die openstelling - of liever gezegd: de vroege sluiting na openstelling - verliep in Twente zonder serieuze incidenten. Maar de besmettingscijfers lopen op en de Twentse ziekenhuizen liggen onverminderd vol. Dat baart zorgen.

Laveren tussen versoepelingen en risico’s

Het is niet de Veiligheidsregio die beslissingen neemt. Dat gebeurt in Den Haag. Feitelijk houdt die Veiligheidsregio Twente de vinger aan de regionale pols en vertaalt de Haagse beslissingen naar Twente - meer niet. Ruimte voor eigen beleid is er niet, de meningen over wat Den Haag besluit doen er niet zoveel toe. Zo laveert de VRT tussen begrip voor versoepelingen en verzuchtingen om de risico’s.

icon_main_info_white_glyph

Coronacijfers in Twente

Aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week: 1717
Toename ten opzichte van vorige week: 5,5% (landelijk is er een afname van 2,9%)

Aantal besmettingen per 100.000 inwoners: 272 (landelijk 318)

Vindpercentage: 11,5% (vorige week was dat 9,8 %, in heel Nederland is het 10,7%)
Het vindpercentage drukt uit bij welk deel van alle mensen die zich laten testen corona gevonden wordt

De bezetting in de Twentse ziekenhuizen - in het algemeen en op de IC-afdelingen - blijft onverminderd hoog

Het draagvlak voor de beperkende coronamaatregelen neemt af, dat constateert ook de Veiligheidsregio Twente op basis van peilingen onder de bevolking. Dat er druppelsgewijs meer vrijheid wordt geboden, is dan ook onvermijdelijk. De maatschappij draait niet alleen om gezondheid - ook economische en sociale belangen tellen mee. “Maar als je me als gezondheidskundige vraagt, dan is een harde lockdown de beste manier om corona onder de duim te krijgen”, verwoordde GGD-directeur Samantha Dinsbach dat spanningsveld.

De oproep vanuit de Veiligheidsregio is dan ook om de vrijheden niet te interpreteren alsof alles weer kan en mag. “Ga niet met je hele familie fun-shoppen”, zei Hofland, als voorbeeld. “Winkel gericht.” Vooralsnog blijft het balanceren tussen meer openheid, waar iedereen naar snakt, en de hoop dat besmettingscijfers snel gaan dalen nu steeds meer mensen zijn en worden gevaccineerd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.