Hengelo

Nieuw wederopbouwbiertje met pleuriskruid wil horeca steunen

Een bijzondere dag voor Herbert Capelle. Na wekenlang brouwen werden dinsdag de eerste flesjes van zijn nieuwe Hengelose Wederopbouwbier afgevuld op de fles bij Brouwerij Rigtersbier in Buurse.

Wederopbouw

Waarom een wederopbouwbier? "Ik denk dat wederopbouw wel een thema is. We moeten Nederland weer opbouwen na een coronatijd van meer dan een jaar. Tegelijkertijd is Hengelo een wederopbouwstad," zegt Capelle.

Het bijzondere van het nieuwe lokale biertje is dat van een deel van de opbrengt gebruikt wordt om activiteiten in de binnenstad te sponsoren. "We hebben allemaal de behoefte om mensen weer te ontmoeten. Dat moet weer aangewakkerd worden."

icon_main_quote_red_glyph

"De wederopbouw is wel een thema. We moeten Nederland weer opbouwen na de corontijd. Tegelijkertijd is Hengelo een wederopbouwstad."

Brouwer Herbert Capelle

Pleuriskruid

Capelle is de brouwer van Hengelo Bier, het biermerk dat in de vorige eeuw van de markt verdween, maar dat door hem nieuw leven werd ingeblazen. Dat brouwt hij eens in de paar jaar uit liefhebberij én nu was het moment om een fris speciaalbiertje uit te brengen.

"Ik heb gekozen voor een zomers bier met een frisse smaak, een summer ale," zegt Capelle. "Het frisse zit 'm in de citroensmaak." Die smaak is verkregen door te brouwen met citroenmelisse en pleuriskruid. Het bier heeft een alcoholpercentage van ongeveer vijf procent.

Om pleuriskruid toe te voegen was een idee van de brouwerij in Buurse. 'Citroenmelisse dat heb ik altijd in mijn tuin staan, maar het schijnt dat de smaak daarvan heel snel verloren gaat. Toen kwam de brouwer met de suggestie om pleuriskruid te gebruiken. Dat smaakt ook naar citroen en blijft beter behouden."

20210609 wederopbouwbier hengelo
Hengelo Bier heeft een wederopbouwbiertje voor de plaatselijke horeca © Emjle Urban

Voldoende bitterheid

Dinsdag was ook de eerste dag dat de brouwer eindelijk zelf het eindresultaat kon proeven en daar keek hij met spanning naar uit. Over de smaak is Capelle meer dan tevreden.

"Ja, buitengewoon goed. Om te zeggen dit het beste biertje is dat ik ooit hebt geproefd, dat is overdreven, maar het is wel het beste bier dat ik ooit heb gebrouwen, dankzij de brouwer in Buurse. Het is een fris bier met voldoende bitterheid en is niet te zwaar in alcohol. Geschikt om op een terras te drinken."

Capelle heeft een eerste batch van 1000 liter laten brouwen. Als het bier aanslaat, dan worden er mogelijk meer liters gebrouwen. Het Wederopbouwbier is vanaf vrijdag 11 juni verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten in de stad. Op die dag is er een officieel aftrapmoment in de café De Blauwe Engel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.