Hengelo
Politiek

Hengelo stopt tijdelijk met WiFi-tracking na boete Enschede

De gemeente Hengelo gaat tijdelijk stoppen met het tellen van bezoekers via het WiFi-trackingsysteem. Dit naar aanleiding van de boete die de gemeente Enschede heeft ontvangen van het Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de AP kon Enschede individuele toestellen volgen met het systeem. Hengelo staakt de telling nu zolang de uitspraak van de AP niet goed bestudeerd is.

Telefoon pixabay
De gemeente Hengelo gaat tijdelijk stoppen met het tellen van bezoekers via het WiFi-trackingsysteem. Reden is de boete die Enschede deze week ten deel is gevallen. © Pixabay

Hengelo stopt voorlopig met tellingen

In Hengelo worden er door het zelfde bureau als in Enschede bezoekerstellingen gehouden. In een verklaring op de website laat de gemeente Hengelo weten dat het systeem alleen telt via WiFi-signalen. "Alleen als WiFi op een smartphone staat ingeschakeld, wordt deze geteld. De WiFi-sensoren registreren eenmaal per half uur alle passanten op een aantal locaties", zegt de gemeente. Volgens hen maakt Hengelo gebruik van een systeem dat alleen telt en niet volgt. De gemeente wil de uitspraak van de AP goed bestuderen en bekijken wat eventuele consequenties zijn voor de Hengelose situatie en staakt dus voorlopig met de WiFi-tellingen.

Raadsvragen GroenLinks

De Hengelose GroenLinks-fractie wil van het college van burgemeester en wethouders weten of Hengelo ook risico loopt op een forse boete. De Hengelose fractie is al vanaf het begin kritisch op de WiFi-tracking. Zij stelde meerdere vragen in de raad over de mogelijke inbreuk op de privacy. Het college gaf destijds aan dat de zogenaamde 'MAC-adressen' direct versleuteld worden.

AP: 'In Enschede kunnen individuele bezoekers gevolgd worden'

Het systeem dat in Enschede wordt gebruikt kan volgens de AP individuele bezoekers volgen. Data uit het systeem kan rechtstreeks worden gekoppeld aan een mobiele telefoon. Dat wil niet zeggen dat de gemeente dit ook daadwerkelijk heeft gedaan. De gemeente Enschede ontving een boete van 600.000 euro. Enschede is het hier niet mee eens en heeft bezwaar aangetekend.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.