Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Overeenkomst tussen buurtclubs en gemeente gaat niet over windturbines

Dorpsraad Boekelo, Vereniging Behoud Twekkelo, Buurtkring Usselo en de gemeente Enschede tekenden een intentieverklaring. Daarin staat dat bewoners profiteren van de plannen rond hernieuwbare energie en dat die plannen samen worden gesmeed. Er zit wel een addertje onder het gras: windturbines zijn buiten de intentieverklaring gelaten.

Heet hangijzer

Het hete hangijzer wordt niet benoemd, terwijl het college van Burgemeester en Wethouders in de Energievisie juist in het gebied van de Dorpsraad Boekelo, Vereniging Behoud Twekkelo en Buurtkring Usselo hoge windturbines wil plaatsen.

Voorzitter Jeroen Verhaak van de Dorpsraad Boekelo, mede-ondertekenaar van de intentieverklaring, gaat er vooralsnog vanuit dat zonnepanelen op daken de oplossing is om 1500 terajoule duurzame energie op te wekken. Want dat is de opgave die dat deel van Enschede krijgt opgelegd.

Zonnepanelen op daken

“Er zijn nog legio mogelijkheden op de daken van boerderijen, boerenschuren. Windenergie sluiten we niet uit, we gaan serieus kijken waar we wat gaan plaatsen. Windturbines met een hoogte van 230 meter is een ander verhaal”, vertelt Verhaak in het live-programma 1Twente Vandaag.

Volgens hem geeft de intentieverklaring lucht om eens goed te kijken waar en wat geplaatst moet worden. “Tot voor kort kwam de gemeente met plannen waar zonne-energie en windenergie opgewekt moesten worden. Nu voeren we samen de regie. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed buurtenergieplan.”

Trots

“Ik ben trots en blij”, aldus wethouder Niels van den Berg. Ook hij heeft het liever niet over de plaatsing van windturbines al houdt hij de optie nadrukkelijk open. “Eens kijken hoe het college ermee omgaat.” De wethouder wijst nadrukkelijk op het Klimaatakkoord. Op de uitwerking daarvan heeft hij nauwelijks invloed. “Dat wordt ons opgelegd”, zegt hij.

Dat betekent links- of rechtsom dat als het nodig is om windmolens te plaatsen die er dan wel degelijk zullen komen. Het voordeel van intentieovereenkomsten is volgens Van den Berg dat de bewoners in hun eigen gebied mogen zeggen waar wat wordt neergezet.

“Dit is de eerste buurt waar we ’t zo doen. Ook in andere gebieden gaan we zo aan het werk. Broekheurne, Esmarke en Hoge Boekel”, deelt hij mee. Eerst wil de wethouder meters maken op logische plaatsen. “We hebben het dan over zon. Kijken waar we op uit komen. En wellicht zijn er dan ook nog andere stappen nodig.”

Ondertussen hoopt Verhaak dat op alle daken zonnepanelen komen te liggen. En als het nodig is dat er plaats komt voor een paar kleine windmolens. “Daarnaast hoop ik ook dat we voldoende rekening houden met de belangen van landbouw, natuur en recreatie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.