Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Snackbarhouder Joop houdt dapper vol in Wesselerbrink: €˜Ik schil elke dag 100 kilo aardappels €™

450845 956178

Het komt snackbareigenaar Joop Fransen (61) niet aanwaaien op de Wesselerbrink: winkelcentrum Het Bijvank staat er armzalig, bijna verloederd bij. De oorspronkelijke bewoners van de wijk zijn grotendeels verhuisd. Toch houdt hij vol.

Artikel: Anja Kruise | Tubantia
Video: 1Twente

Drie vrouwen bestellen een patatje met, ook voor de kinderen. Meenemen, opeten of weggooien? , informeert Joop Fransen, zonder een spier te vertrekken. Twee mannen van middelbare leeftijd komen voor een colaatje en een flesje bier. Rietje d r bij of een glas? Of bin-ie met de fles grootgebracht?

De sfeer in snackbar Het Bijvank is gemoedelijk, deze vrijdagmiddag. De werkweek zit er op, met het weekeinde in het vooruitzicht trakteren buurtgenoten zichzelf op wat lekkers in de cafetaria. Op de vloer liggen patatkruimels van bouwvakkers die aan het werk zijn in het laatste deel van de compleet vernieuwde buurt Bijvank-Noord.

Alle zeilen bijzettenDe loop zit er lekker in, maar daarvoor moeten Joop, zijn vrouw Hillie, hun twee dochters en beide schoonzonen wel alle zeilen bijzetten. Ik had gehoopt dat ik het op mijn leeftijd wat rustiger aan kon doen. De waarheid is dat ik alle zeven dagen in de week om 08.00 uur al aan het werk ben , bekent Fransen, oftewel gewoon Joop . De hele Wesselerbrink kent mij.

Hij werkt graag in de cafetaria, nu al meer dan 40 jaar. Eerst als medewerker van wat toen cafetaria Blouw & Blouw heette, en sinds 2001 als eigenaar van cafetaria Het Bijvank. Het waren goede jaren in die begintijd. De wijk had zeshonderd huurwoningen. Hier woonde tof volk. Je kende de hele wijk. Rond de 25ste kregen veel mensen hun uitkering en dan liep het storm.

Hobbykamerwoningen geslooptToen diende de renovatie zich aan. 80 procent van de typische jaren 60-wijk met blokken hobbykamerwoningen werd fasegewijs gesloopt. Er kwamen woningen voor in de plaats die voldoen aan de eisen van de moderne tijd: energiezuinig, gasloos en in een aantrekkelijke, groene woonomgeving. Op advies van de accountant hadden Joop en Hillie Fransen het bedrijfspand overgenomen. De hypotheekverplichtingen zagen ze met vertrouwen tegemoet. We zouden immers lange tijd heel veel bouwvakkers voor de deur hebben.

De omzet schoot echter naar beneden, het is geen vetpot meer. Hele delen van de wijk stonden leeg. We hadden toen nog personeel in dienst, maar daar hebben we helaas afscheid van moeten nemen.

Tweeverdieners kiezen voor Thuisbezorgd Van de oorspronkelijke bewoners keerde na de nieuwbouw maar een klein deel terug. De wijk is veranderd. De helft minder woningen en meer tweeverdieners. Die bestellen liever bij Thuisbezorgd, denk ik, dan dat ze naar de snackbar gaan als ze geen zin of tijd hebben om te koken.

Van het vooruitzicht dat hij een dag in de week vrij zou nemen, kwam niets terecht. En toen werd ook nog eens begonnen met de grondige modernisering en uitbreiding van het nabijgelegen winkelcentrum Zuid. Hier zitten tegenwoordig liefst drie snackbars: Jeuring, de Geveltoerist en de landelijke keten t Bakhuus als nieuwkomer.

Nieuw motto: ambachtelijk en versHoe pik je nog een graantje van de consument mee met die concurrentie even verderop, terwijl je eigen pand zich nou niet bepaald bevindt op de meest gezellige locatie van de stad? Joop en Hillie namen vorig jaar een ingrijpende beslissing, waarmee ze de concurrentie het hoofd denken te bieden. Ambachtelijk en vers, werd het motto. Als je je wilt onderscheiden, moet je met een goed product komen.

En dus wordt de patat sinds april 2019 zelf gemaakt. Dat betekent elke dag om 08.00 uur beginnen met het schillen van 100 Ã 125 kilo aardappelen, die twee keer in de week door grootleverancier Greydanus per vrachtwagen worden bezorgd. Daar zijn ze dan zo n 2,5 uur mee bezig. Die worden eerst in emmers water in de koeling gezet, om het zetmeel eruit te krijgen. Vervolgens worden de knollen gestampt, oftewel tot reepjes gesneden.

Zelfgemaakte erwtensoepOok de sauzen zijn home-made, evenals de goed gevulde erwtensoep waar Hillie hoge ogen mee gooit. Het assortiment bestaat verder uit veel vegetarische snacks, zoals loempia, kipcorn, bamibal en kroket. Glutenvrij is mogelijk, evenals halal bakken.

De nieuwe bedrijfskoers werpt zijn vruchten af. We hebben het de laatste kwartalen echt in de omzet gemerkt. Het betekent wel nóg harder werken om de hypotheek te kunnen blijven aflossen. Mede dankzij zijn inspanningen op de sportschool kan Joop het aan. Maar het belangrijkste is dat ik plezier heb in mijn werk. Anders hou je dit niet vol.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.