Hengelo

Slachtoffers April-meistakingen herdacht in Hengelo

Op het Industrieplein in Hengelo is de April-meistaking herdacht. Drie bestuursleden van de stichting Storkiaan legden bloemen neer bij het monument. De landelijke staking tegen de arbeitseinsatz begon bij de machinefabriek van Stork in Hengelo, toen 3000 medewerkers van de fabriek spontaan het werk neerlegden.

Monument april mei stakingen hengelo
Drie bestuursleden van de stichting Storkiaan legden bloemen neer bij het monument.

Bloemlegging

Drie bestuursleden van de stichting Storkiaan legden donderdagmiddag bloemen bij het monument op het Industrieplein. De stichting was ook initiatiefnemer van het monument op het plein. Het gedenkteken bestaat uit drie platen van cortenstaal met teksten over de gebeurtenissen van april 1943. De staking was een van de grootste stakingen tijdens de bezetting.

Staking bij Stork

Op 29 april 1943 startte bij de fabriek van Stork de massale landelijke staking. Zo'n 3000 arbeiders van Stork legden spontaan het werk neer. Dit omdat de Duitse bezetter alle Nederlandse oud-militairen en ex-krijgsgevangenen opriepen voor gedwongen arbeid in de Duitse oorlogsindustrie. Vanuit Stork werden andere bedrijven actief benaderd. De bezetters sloegen de stakingen hard neer. Bijna tweehonderd Nederlanders vonden de dood.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.