Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Storm legt zwakke en oeroude beuken Hof Espelo plat

450946 Still boswachter

De Enschede bosgebieden van Landschap Overijssel hebben de stormen Ciara en Dennis relatief goed doorstaan. Toch vielen er in Hof Espelo, pal naast het bezoekerscentrum, twee eeuwenoude beuken om en wordt er deze week volop preventief gekapt. En dat heeft niet alleen met de twee februaristormen te maken.

Redactie | 1Twente

Terreinbeheerder Harry Koster neemt ons mee over het terrein rond het bezoekerscentrum. De beuken in het laantje achter het gebouw staan er op het eerste oog fier bij. Toch wordt momenteel onderzocht hoe lang ze nog te leven hebben. Ongeacht of ze een volgende storm doorstaan, kunnen we stellen dat deze beuken hun langste tijd gehad hebben. Door de droogte van de afgelopen twee jaar, de relatief hoge leeftijd van de bomen (ze zijn in 1882 aangeplant, red.) en het feit dat ze niet erg diep wortelen zijn ze gevoelig voor harde wind. Omdat hier veel mensen wandelen, kijken we extra goed of de veiligheid niet in het geding is. Je moet er niet aan denken dat er een zware zijtak of een hele boom naar beneden komt op een zonnige zondagmiddag , legt Koster uit.

Inwatering
Dat laatste is anderhalve week geleden dus wel gebeurd met twee beuken pal achter het bezoekerscentrum. Ze vielen gelukkig niet op het gebouw, maar een van de bomen verpletterde wel een schuurtje naast de tegenoverliggende boerderij. Veel beuken hebben last van inwatering . Daarbij sijpelt er gedurende vele jaren water in de omgekeerde oksel tussen stam en zijtak. Dat was bij een van deze bomen ook het geval. Tussen de stam en de tak vindt verrotting plaats en uiteindelijk breekt de tak af en vaak ook gaat de boom eraan. Koster: Om dat voor te zijn, zijn we nu her en der aan het veiligheidssnoeien. De twee beuken rond kinderspeelplek t Klauterwoud worden nu gekapt. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel mis met de bomen, maar ze kunnen op termijn ook een gevaar gaan vormen, vanwege die inwatering.

BomenbestandOveral in Hof Espelo, maar ook in Smalenbroek, Groot Brunink en t Holthuis, de andere Enschedese terreinen van Landschap Overijssel, wordt momenteel het bomenbestand tegen het licht gehouden. De ene boom kan beter tegen droogte en temperatuurstijging dan de andere. Daarbij wordt vooral gekeken naar bomen die het goed doen in zuidelijker streken. Droogte en opwarming zijn niet de enige problemen waarmee het bos van Landschap Overijssel te kampen heeft; naaldbomen worden massaal aangetast door de letterzetter, een bijzonder hongerig kevertje en zomereiken leggen massaal het loodje vanwege te hoge concentraties stikstof in de bodem.

Harry Koster gaat na volgende week met pensioen, maar zal zich als vrijwilliger met Hof Espelo blijven bemoeien. Zijn opvolger Alexander van der Elst krijgt de zware taak om te zorgen voor Hof Espelo nieuwe stijl , een landgoed met bomen die bestand zijn tegen de uitdagingen van de 21e eeuw.
© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.