1Twente

Samenwerking 1Twente, RTV Oost en NOS van start

Een groep van vijf journalisten gaat vanaf maandag 3 mei aan de slag bij de lokale omroepen 1Twente, TwenteFM en RTV Focus in Zwolle. Het vijftal maakt onderdeel uit van een samenwerking tussen de NOS, RTV Oost en lokale omroepen om de lokale journalistiek te versterken.

1Twente Vandaag
1Twente Vandaag in de studio van 1Twente © Henk ten Harkel

Versterking

In dit landelijke project, Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking, werken voor het eerst alle drie de lagen van het publieke bestel samen: de lokale, de regionale omroepen en de NOS. Bij diverse lokale omroepen in Nederland gaan in totaal 40 extra journalisten aan de slag. Op 1 juni komen daar nog eens ruim 20 journalisten bij.

Voor het project heeft minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De journalisten worden gestationeerd bij de lokale omroepen, 44 in totaal. Voor 1Twente betekent de samenwerking en de stationering van extra mankracht verdere versterking van het journalistieke onderzoekswerk van de omroep.

Extra impuls

De omroepen hebben gekeken waar de journalisten geplaatst moeten worden en wat hun opdracht is. Dat kan het versterken van de basisnieuwsvoorziening in een gebied zijn, maar de extra mankracht wordt ook gebruikt om gezamenlijk grotere regionale nieuwsthema’s te volgen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 belangrijker dan ooit. Ook over de aansturing en begeleiding zijn onderling afspraken gemaakt.

Het doel van het project is om de lokale journalistiek een impuls te geven. Ook is het idee dat relevant lokaal nieuws makkelijker z’n weg vindt naar de regionale en landelijke omroep. Dit initiatief loopt tot 1 juli volgend jaar.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.