Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese reggaeband trekt volle zalen met €˜positieve vibe €™

451387 Schermafbeelding 2020 02 23 om 001601

Enschede - Al vijftien jaar staat de band Roots Creation garant voor de reggae-vibe. De groep, met wortels in de Enschedese wijk Boswinkel, presenteert zaterdag zijn derde ep: Rule Dem! .

Olga Hoekstra | TC Tubantia

De show in Metropool Hengelo staat garant voor een feestje. De boodschap: reggae verdient in een plek in Nederland. De drums zijn je hartslag, de basgitaar je ruggengraat. En je hebt 26 letters van het alfabet om woorden te bedenken die worden opgetild door de muziek.

Aron Tekle (36) luistert naar de beats en klopt met zijn hand het ritme, terwijl hij probeert uit te leggen wat reggae nou precies is. Dan: Het is rust, dat je geaard bent. En dat je positiviteit hoort, ondanks de vele mineurakkoorden. Daar streef je naar bij reggae. Kom je er eenmaal in, dan is het lastig om er weer uit te komen. Tekle is zanger en gitarist bij Roots Creation en al vanaf de oprichting lid.

Ruggengraat
Mooi gezegd , vindt Wouter Slegt (36), die als basgitarist dus de ruggengraat van de band vormt. Hij en Tekle zijn de oudgedienden van de band, die vijftien jaar ontstond op Boswinkel. Tekle en Slegt waren afzonderlijk van elkaar op zoek naar gelijkgestemden, muzikanten met een liefde voor de Jamaicaanse muziekstorming, waarvan Bob Marley toch wel de bekendste vertolker is. Via de uitbater van een platenzaak kwamen Tekle en Slegt met elkaar in contact.

Groot publiek
Hoewel de muziekstroming in Twente en ook in Nederland niet heel mainstream is, kan Roots Creation rekenen op een groot en vast publiek. Voorgaande albumpresentaties waren standaard uitverkocht en de band trad op in zalen als Paradiso en de Melkweg, bekende poppodia in Amsterdam, en op festivals als De Zwarte Cross.

We willen gewoon laten zien dat reggae in Nederland nog leeft , vindt Pim Kokkeler (30) uit Hengelo. Hij is leadgitarist en, behalve Tekle, een van de weinige bandleden die nog uit Twente komt. Elke zondag wordt er gerepeteerd in Utrecht en dan komen de muzikanten overal vandaan: Vorden, Hilversum, zelfs Antwerpen.

Bont gezelschap
Het is een bont gezelschap, maar ze hebben allemaal dezelfde drive: muziek maken op hun eigen manier, met veel artistieke vrijheid. En die muziek heeft een boodschap. Wij respecteren iedereen als individu. Dat proberen we over te brengen in de muziek. Die liefde. Het bewustzijn van wie je bent. Jezelf aarden , benadrukt Tekle.

Bewust leven
Reggae is voor ons inclusief , vult Kokkeler aan. Het verdient een plek in Nederland. De teksten zijn actueler dan ooit. Kijk maar naar bewust leven, naar de discussie over vleesconsumptie.

Hoe je met elkaar omgaat in deze multiculturele samenleving. Wij laten zien dat het werkt , valt Slegt bij. We hebben zo veel van elkaar geleerd en in onze vriendenkring zijn alle culturen vertegenwoordigd.

Niet in DWDD
Het is duidelijk te merken dat de mannen enorm goed op elkaar zijn ingespeeld, niet alleen op het podium maar ook daarbuiten. Dezelfde vibe delen, daar gaat het om. Het gaat er niet om die ene hit te scoren of de ambitie hebben om in De Wereld Draait Door te staan , stelt Kokkeler. Daar is Slegt het mee eens. We hebben nooit het voornemen gehad om binnen twee of drie jaar een hit te scoren. Daarom houden we het, denk ik, ook al zo lang vol. Ik zie ons nog wel samen spelen als we 80 zijn.

Het is eigenlijk net koken
Tijdens de presentatie van de ep, waarbij de nummers van Rule Dem! live ten gehore worden gebracht, is er ook aandacht voor dubs : het ter plaatse opnieuw mixen van de bestaande nummers. Je zet de zang uit en gaat stoeien met de muziek, met de effecten , legt Kokkeler uit. Je bent eigenlijk aan het koken, mixt de kruiden. Een beetje gitaar erbij, een beetje percussie. Dan krijg je ineens vijf totaal verschillende liedjes , omschrijft Tekle.

Geen dub is hetzelfde, want ook hier gaat het weer om die vibe. Dan ontstaat er iets , stelt Slegt. Dat is gewoon real , knikt Kokkeler. Er zijn maar weinig bands die vasthouden aan dat authentieke , meent Slegt. Kokkeler vat het nog simpeler samen: We willen gewoon graag delen wat we hebben gemaakt met mensen die ons tof vinden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.