Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede krijgt weer een zondagmarkt: 20 keer per jaar

451760 500673

De zondagmarkten in het stadscentrum hebben lang stilgelegen, omdat de gemeente weigerde een vergunning af te geven. Maar de markten keren terug. Op twintig zondagen komt er weer reuring op het Van Heekplein.

Teun Staal | Tubantia

Een kidsplein met attracties, een warenmarkt, een curiosamarkt en een foodplein. Dat lijkt de globale formule voor twintig zondagmarkten per jaar op het Van Heekplein waarvoor het college van burgemeester en wethouders naar verwachting vandaag zijn fiat geeft. De eerste activiteit staat al genoteerd voor komende zondag: Showcar Sunday, een verzameling van klassieke en bijzondere auto s die te zien is op het plein.

Reuring
Reuring op het Van Heekplein is de naam van de stichting die tekent voor de organisatie van de nieuwe zondagmarkten. Daarvan zijn er vanaf maart tot in het najaar tien voor en tien na de zomer gepland. De stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van Winkelhart Enschede, Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) en de marktbond CVAH. De oprichting van Reuring op het Van Heekplein volgde op de weigering van de gemeente Enschede in februari 2019 om een vergunning af te geven voor de zondagse markten. Die waren destijds volgens de gemeente niet thematisch genoeg om een vergunning te rechtvaardigen.

Evenementen
Het nieuwe concept is het gevolg van gesprekken die vanaf de zomer van 2019 zijn gevoerd door verschillende partijen. Daarbij waren, naast de stichting Reuring op het Van Heekplein, aanvankelijk ook het ondernemersloket van de gemeente, Enschede Promotie en binnenstadsbewoners betrokken. De laatste twee hebben geen zitting in de stichting. Enschede Promotie gaat naast de twintig zondagmarkten vier grote evenementen op andere zon- en feestdagen op het winkelplein verzorgen. Zo zijn er een springkussenfestival op Hemelvaartsdag en een sportfestijn gepland.

Namens Reuring op het van Heekplein zegt bestuurslid Wim Wiefkers blij te zijn met het gekozen concept. We denken dat deze formule bijdraagt aan een levendige en bruisende binnenstad. Dat er al komende zondag een begin kan worden gemaakt met de eerste zondagse activiteit - de klassieke auto s in het licht van Showcar Sunday - heeft te maken met een vergunning die voor meerdere activiteiten geldt en die, in afwachting van het groen licht van het college, onder voorbehoud is afgegeven.

WebsiteReuring op het van Heekplein heeft inmiddels een website zondagmarktenschede.nl gelanceerd. Op de internetpagina is de agenda tot medio augustus gevuld met zondagse marktactiviteiten. Na de auto-expositie Showcar Sunday staat op 22 maart de FC Twente Fandag op het programma. Bij de fandag kunnen supporters onder meer met hun favoriete speler op de foto is het mogelijk de spelersbus van binnen te bekijken.

Een week later is eigenlijk de officiële opening van de zondagmarkten, dan moet het concept staan en bij zoveel mogelijk mensen bekend zijn , zegt Wiefkers. Het Van Heekplein staat dan in het teken van een E-bikedag waar fietsenwinkel Ten Tusscher zijn naam aan heeft verbonden. Die zondagmarkt sluit bij de Enschedese aspiraties om Fietsstad 2020 te worden. Vrijdag wordt bekend of Enschede die titel mag dagen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.