Enschede
Video

Ook postuum staat Lotte van der Zee op tegen loverboys

Het Enschedese model Lotte van der Zee is ook postuum het gezicht van een campagne van Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. De oud Miss Teenager Universe nam in het jaar voor haar overlijden twee jaar geleden nog een video op als ambassadrice voor het meldpunt, nadat een mede-miss in handen viel van loverboys. Die video was maandag op grote LED-schermen te zien in de binnenstad van Enschede. In haar voetsporen hielpen hockeyvriendinnen en de ouders van Lotte om haar boodschap te verspreiden.

Lastig

Voor Eugeniek en Bert van der Zee, de ouders van de twee jaar geleden overleden Lotte, is het een lastige dag. Maar ze vinden dat ze naar buiten moeten brengen waar Lotte voor stond. “En dat doen we nu”, zegt moeder Eugeniek.

Preventiefilm

Ondertussen praat Lotte op een groot videoscherm op het Van Heekplein over loverboys en hoe je ze moet herkennen. Haar preventiefilm gebruikt het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente om vooral jonge meiden bewust te maken over de werkwijze en gevaren van loverboys.

“Ze kunnen onder je huid kruipen zonder dat je het door hebt. Je herkent het haast niet, maar laat je niet gek maken”, waarschuwt Lotte vanaf het scherm.

Eerbetoon

“Het bestaat in Enschede en in Twente”, onderstreept Marion van het meldpunt nog maar eens. “Lotte was onze ambassadrice. Ze heeft zich hier op prachtige wijze voor ingezet. We houden deze actie om de bewustwording te vergroten en als een eerbetoon aan Lotte.”

Zonnebloemzaden

Haar ouders en haar hockeyteam doen aan de bewustwordingsactie mee. De hockeyers delen flyers uit waarin de signalen van mensenhandel en loverboys worden beschreven en zakjes met zonnebloemzaden.

“Die zijn uitgedeeld op Lottes begrafenis als beeld dat ze stralend moet voortleven bij de mensen”, vertellen de ouders.

Op elkaar passen

Vader Bert van der Zee vult aan: “Je moet elkaar in de gaten houden en op elkaar passen. We staan ermee op gaan ermee naar bed. Zoeken afleiding in ons werk. Dit laat je nooit mee los. Maar we gaan door. Kop op; als het niet lukt: doe wat. Zo was ze. Ze was een dochter die iedere ouder zich wenst. Lotte zou niet anders willen dat we dit zouden doen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.