Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede houdt geen cijfers van vuurwerkoverlast bij

451951 fireworks 865104 1920

De gemeente Enschede heeft geen cijfers bijgehouden van vuurwerkoverlast tijdens de afgelopen jaarwisseling. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van Arjan Brouwer van DPE. Ook ontbreken cijfers van de jaarwisseling van 2018.

Erwin Waanders | Tubantia

Dat is opmerkelijk, omdat Enschede sinds 2017 een burgerbesluit vuurwerk heeft, waarbij inwoners betrokken zijn geweest bij de totstandkoming. Doel was om een gedragsverandering teweeg te brengen bij inwoners.

Onlangs werd bekend dat de Veiligheidsregio Twente pleit voor een totaal verbod op consumentenvuurwerk. Dat gaat verder dan de maatregel die het kabinet heeft afgekondigd om met ingang van de komende jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer toe te staan.

Overlast
De enorme overlast door vuurwerk rondom de afgelopen jaarwisseling was voor Brouwer van DPE aanleiding om vragen te stellen aan het college. Door de slechte weersomstandigheden in de nacht van 31 december op 1 januari besloten veel mensen hun vuurwerk te bewaren tot 1 januari en dus was de overlast op die dag enorm.

Het regende klachten bij politie en gemeente, maar nu blijkt dat er geen centraal meldpunt is geweest waar mensen hun klachten konden melden. Daarom is het niet bekend hoeveel schade er is aangericht in de stad bij de laatste jaarwisseling.

Wijkschouw
Wel is in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling een wijkschouw gehouden, waarbij overtreders zijn aangesproken op hun gedrag. Dat ging in sommige gevallen om het weghalen van containers en afvalbakken.

Ook zijn jongeren en volwassenen aangesproken op carbidschieten binnen de bebouwde kom. Die gesprekken worden volgens de gemeente niet als melding gezien. Cijfers van overlast zijn niet te geven omdat deze niet worden gemeten. De insteek was en is niet bedoeld om te beboeten, maar om te verbinden en met mensen in gesprek te gaan , zegt het college in reactie op de vragen van Brouwer.

Handhavers
Tijdens de laatste dagen van 2019 en de eerste dag van 2020 zetten politie en gemeente in totaal tachtig handhavers in. De politie heeft van 28 december tot en met 31 december zeventien extra mensen ingezet. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de wijkagenten die meegingen in de wijkschouw en de stadsbrede inzet voor de reguliere inzet van de politie.

Afgezien van de 24 uursdiensten bij de politie zijn handhavers als beveiligers, wijkagenten en jongerenwerkers ingezet tussen 09.00 en 22.00 uur. DPE wilde van het college weten of deze extra inzet heeft geleid tot een groter preventief karakter dan in voorgaande jaren, maar daarover kan het college niks zeggen. Er is geen nulmeting gedaan, dus is het niet mogelijk om hier betrouwbare cijfers over te melden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.