Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese moskee wil geen monumentenstatus: €˜Verwachten waardevermindering €™

451984 Selimiy moskee 1

Het bestuur van de Selimiye-moskee aan de Atjehstraat gaat bezwaar maken tegen de monumentenstatus. Dat bevestigde woordvoerder Yucel Topbas. Want wij verwachten toch waardevermindering.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het pand aan de Atjehstraat heeft sinds deze week officieel de monumentenstatus. Het moskeebestuur heeft daartegen geprotesteerd omdat het vreest dat het pand hierdoor minder oplevert bij verkoop. Dat geld is nodig om een nieuwe moskee te bouwen aan de Kuipersdijk.

Dat het college nu toch kiest voor de beschermende status is dan ook een teleurstelling voor het bestuur, zegt Topbas. We hebben er een maand geleden nog over gesproken met de gemeente en nu is de status toch goedgekeurd. Dus zijn we nu bezig met een bezwaarschrift.

Opnieuw taxerenEen van de redenen waarom de gemeente niet meeging in de bezwaren van de moskee, was dat de veronderstelde waardedaling van het pand niet voldoende was aangetoond. Die zou zijn gezakt van 6 ton naar ruim 4 ton, aldus het bestuur, maar de gemeente vond de onderbouwing van die cijfers niet voldoende. We laten het pand daarom nu opnieuw taxeren, want wij verwachten echt een waardevermindering , kondigt Topbas aan. Het bestuur legt zich er hoe dan ook niet bij neer. We weten niet wat eruit komt, maar we zetten in elk geval in op compensatie.

VerkeersdrukDe bouw van de nieuwe moskee aan de Kuipersdijk heeft hoe dan ook prioriteit. Dat liep onlangs weer vertraging op nadat de Raad van State het bestemmingsplan afkeurde dat de bouw mogelijk moet maken. Met name de verkeersdruk is niet voldoende onderzocht. Wij doen nu ons best om de zaak weer te herstarten. Ook de gemeente is ermee bezig. Uitbreiden en verbouwen van het pand aan de Atjehstraat is echt niet aan de orde.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.