Enschede

Het heeft de majesteit behaagd .... Elf Enschedeërs worden bedankt met een lintje

Het heeft Zijne Majesteit behaagd om maandagmorgen elf Enschedeërs een Koninklijke Onderscheiding te geven. Woorden van die strekking bezigde burgemeester Onno van Veldhuizen toen hij de gedecoreerden toesprak in de gemeenteraadszaal en aansluitend de versierselen namens de koning uitreikte aan Geert Elzinga, Johan Ensink-Hinze, Hennie Hilgeholt, René Hut, Henk Bolhaar, Berend Hof, Elsberth Dirkzwager-Menko, Riëtte Wissink-Roossink, Franz Jozef van der Vaart, Ron Schaafsma en Natascha Magrië-Eusterbrock.

Anders dan anders

Het was dit jaar door corona weer anders dan anders. Vorig jaar kregen de uitverkorenen een telefoontje van de burgemeester en werden de onderscheidingen door diens chauffeur aan de deur afgeleverd. Dit jaar ontving de burgemeester de Enschedeërs met partner of vriend in de raadszaal waar de officiële uitreiking plaatshad. Vrienden en familie konden dat plechtige moment meemaken via een zoomverbinding. En dat maakte weer dat er strak op tijd gewerkt moest worden. Er was precies een kwartier volledige aandacht voor de gedecoreerden. Van Veldhuizen reikte zeven keer de versierselen uit die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau, drie personen werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau en internist hematoloog Ron Schaafsma kreeg de hoogste onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau.

DSCF2658
Natascha Magrië-Eusterbrock met haar man Klaas. © Henk ten Harkel

Natascha Magrië-Eusterbrock, carnaval en zwemmen

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De Enschedese verzette tot 2018 veel werk voor de Enschedese Zwemsport Combinatie waar ze vrijwilliger, scheidsrechter en zweminstructeur was.

Magrië was eveneens druk in het carnavalsleven als bestuurslid, penningmeester, voorzitter bij de Enschedese Karnavalsvereniging. En of dat niet genoeg is, is ze ook nog eens secretaris en adviseur bij de Stichting Enschedese Karnavalsraad.

Daarmee houdt het voor de actieveling niet op. Het Lid in de Orde van Oranje Nassau was vrijwilliger bij speeltuin ’t Polböske en coacht en traint het waterbasketbalteam van sportvereniging voor gehandicapten De Tubanten.

DSCF2660
Geert Elzinga en zijn dochter © Henk ten Harkel

Geert Elzinga de scheidsrechter

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De verdiensten van Elzinga hebben vooral te maken met de Enschedese scheidsrechterij. Op zijn erelijst staan functies als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter bij de KNVB in het amateur- en betaalde voetbal.

Hij is nu nog bestuurslid van en vrijwilliger van de Scheidsrechtervereniging Enschede en omstreken, maakt deel uit van diverse commissies en fungeert als gastheer in het clubgebouw van de club.

DSCF2661
Johan Ensink-Hinze en beste vriend Bertus Scholten © Henk ten Harkel

Johan Ensink-Hinze, organisator van Meereizen

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vooral zijn activiteiten voor de Stichting Meereizen vallen op. De gedecoreerde is hoofdbegeleider en is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van reizen voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Dat doet hij inmiddels alweer 35 jaar.

Daarnaast was hij wisselend secretaris, voorzitter, vrijwilliger bij het Twents Byzantijns Koor. Ensink-Hinze is tevens rouwbegeleider en taalcoach bij de Stichting Alifa Welzijn Senioren

DSCF2666
Hennie Hilgeholt en zijn vrouw Ini © Henk ten Harkel

Hennie Hilgeholt heeft hart voor muziek

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Hilgeholt heeft zijn sporen vooral verdiend in de muziekwereld. Hij was voormalig voorzitter en bestuurslid van de Koninklijke Enschedese Leo Harmonie en mede-oprichter van de Egerländer Kapel van die club. Daarbij is hij nu beheerder van het clubgebouw van het Muziekcorps der voormalige Schutterij en hielp hij mee met het samengaan van de harmonie en het muziekcorps tot de Stadsharmonie Enschede.

De Enschedeër is vrijwilliger bij het appartementencomplex Quatre Mains.

DSCF2667
René Hut en zijn vrouw Coby © Henk ten Harkel

René Hut, liefhebber van kleindieren

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De liefhebberij voor kleindieren vertaalde zich bij René Hut in het secretarisschap van de Nederlandse Konijnenfokkersbond. Dat is niet z’n enige functie binnen die wereld. Hut was de drijvende kracht bij de totstandkoming van het bondsblad van de Nederlandse Hoender, Dwerghoender, Sier en Watervogelhoudersbond. Verder was hij bestuurslid van de Stichting Kleindieren Belangen en is hij redacteur van het blad Kleindier Magazine.

DSCF2672
Henk Bolhaar en zijn vrouw © Henk ten Harkel

Henk Bolhaar, een voetbalbestuurder pur sang

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Henk Bolhaar is een bekende in de voetbalwereld. Hij was en is afwisselend secretaris, voorzitter vrijwilliger van voetbalvereniging Vogido. Nog meer bekendheid vergaarde hij als voorzitter van de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen. Hij professionaliseerde de federatie en initieerde de ‘zwarte lijst’ waardoor de KNVB de Lijst Landelijk Voetbalverbod invoerde. Op zijn lijst van verdiensten staan ook nog de oprichting van de voetbalacademie FC Twente-Heracles, lid van de Sportadviesraad van de gemeente Enschede.

DSCF2674
Berend Hof © Henk ten Harkel

Berend Hof, de militaire vrijwilliger

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Berend Hof krijgt zijn lintje voor zijn werk als vrijwilliger voor FC Twente, voor ‘Onze Vrijwilligers Vereniging’ van het Korps Nationale Reserve en zijn werkzaamheden voor de Stichting Alifa Welzijn Ouderen.

DSCF2678
Elsberth Dirkzwager-Menko en haar man Ary © Henk ten Harkel

Elsberth Dirkzwager-Menko, belangenbehartiger van natuur en milieu

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Haar werk als bestuurslid van de Stichting Natuur- en Milieuraad Enschede, Groen Beraad en Stichting Lonneker Land vindt ze belangrijk. Maar ze deed en doet veel meer. Ze was medeoprichter van de werkgroep Twentse Fabrikanten Buitenplaatsen, raadslid van de gemeente Enschede, bestuurslid van de Vereniging Overijssels Particulier Grondbezit.

Maar zelfs dat is nog niet haar gehele oeuvre: Dirkzwager is ambassadeur van de Stichting De Tuin der Lusten. Deze stichting houdt kleine spraakmakende festivals op particuliere landgoederen

DSCF2681
Riëtte Wissink-Roossink met haar man Wim © Henk ten Harkel

Riëtte Wissink-Roossink is druk met haar kerk

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De Twekkelose is behalve boerin ook druk met haar kerk, de Protestantse Gemeenschap Usselo. Ze is er ouderling en kerkrentmeester. Wissink begeleidt rouwdiensten, verricht hand- en spandiensten en begeleidt de verbouwing van het kerk- en verenigingsgebouw.

Haar bestuurlijke capaciteiten zet ze ook in voor Toneelvereniging De Vriendschap.

DSCF2682
Frans Jozef van der Vaart en zijn vrouw Désirée © Henk ten Harkel

Frans Jozef van der Vaart, passie voor kunst, cultuur en onderwijs

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De nieuwbakken ridder is advocaat bij KienhuisHoving en heeft bergen bestuurlijk werk verzet bij de Dr. Ariënshuizen, Concordia en de Stichting Stad en Regio. Is bestuurslid van de Commissie van Beheer van het Volkspark. Van der Vaart schreef boeken en publicaties over kunst en cultuur en onderwijs. Voor dat beleidsterrein ontplooide hij ook veel activiteiten.

DSCF2685
Ron Schaafsma en zijn vrouw © Henk ten Harkel

Hematoloog Ron Schaafsma, sleutelfiguur in de zorg

Officier in de Orde van Oranje Nassau

Ron Schaafsma werkte vanaf 1 januari 1992 als internist-hematoloog in het Medisch Spectrum Twente. Hij was de sleutelfiguur voor de ontwikkeling van zowel de Twentse als de Nederlandse hematologie en toonaangevende voortrekker voor deze zorg.

Hij zorgde ervoor dat het MST als een van de eerste centra is geaccrediteerd als niet-academisch behandelcentrum voor stamceltransplantaties. Dankzij hem hoeven patiënten niet meer voor soortgelijke behandelingen naar Leiden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.