Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

PODCAST | Wim Veurink: 30 jaar huisarts in Enschede

452305 HKEB6872

Hij begon op 1 april 1990. Met ingang van dit jaar, bijna dertig jaar later, sloot hij zijn huisartsenpraktijk. 1Twente sprak met Wim Veurink over de lol en de veranderingen in het vak en het tekort aan huisartsen in Enschede.

Ernst Bergboer | 1Twente

Veurink is, of was, een ouderwetse huisarts. Zo-een die we kennen uit films en boeken. Een eenpitter met een praktijk aan huis, die een jarenlange relatie met zijn patiënten onderhoudt. Een die zich niet zelden uitstrekt over meerdere generaties. Ze zijn er nog, maar alles wijst erop dat hij een uitstervend ras vertegenwoordigde.

Mini-ziekenhuisjesModerne huisartsenpraktijken lijken steeds meer op mini-ziekenhuisjes, met een manager, drie of vier artsen, een aantal praktijkondersteuners en een dozijn assistenten. Patiënten melden zich voor het spreekuur aan de balie, nemen plaats in de wachtkamer en weten niet meer wie ze zometeen voor zich krijgen. Het is een verandering die tijdens de loopbaan van Veurink op gang kwam en die haaks staat op het streven van de overheid. Die wil juist kleinere praktijken en meer tijd voor patiënten, vooral om duurdere gezondheidszorg in ziekenhuizen en van specialisten in te dammen.

Druk op praktijken toegenomenVeurink nam de praktijk over van een huisarts die ermee stopte, zoals hij dat onlangs deed. Zijn vrouw assisteerde. De praktijk telde destijds ruim drieduizend patiënten, fors meer dan de standaard van 2.100 die nu geldt. Dat kon ook , stelt Veurink. Er werd in die tijd veel vaker doorverwezen. In de loop der jaren zijn er steeds meer taken bij huisartsen neergelegd. Volgens Veurink wilden huisartsen dat ook zelf, maar het effect is wel dat de druk op praktijken is toegenomen. Mensen met diabetes en longproblemen gingen vroeger naar het ziekenhuis. Dat is allang niet meer zo; nu worden ze door de huisarts behandeld.

Geen overnamekandidaatDat Enschede kampt met een tekort aan huisartsen merkte ook Veurink. Al in een voeg stadium informeerde hij bij waarnemers en op huisartsenopleidingen of er iemand was die belangstelling had om zijn praktijk over te nemen. Hij vond niemand. Na de zomer van vorig jaar, toen bleek dat overname niet ging lukken, begon hij collega s te benaderen met de vraag of zij patiënten van hem over wilden nemen. Ik had zo n tweeduizend patiënten , vertelt hij, en uiteindelijk heb ik twintig collega s gevonden die ze onderdak wilden bieden. Maar dat ging moeizaam.

Tien- tot vijftienduizend inwoners zonder huisartsIn de komende vijf jaar stoppen er, zo is de prognose, nog vijf tot tien huisartsen in Enschede. Allemaal met een praktijk van de omvang als die van Veurink. Maar het gaat niet nog een keer lukken om zo n hele praktijk elders onder te brengen. Als er niets gebeurt, kan dat inderdaad betekenen dat Enschede over vijf jaar tien- of vijftienduizend inwoners telt die zonder huisarts zitten.

Luister hieronder naar de podcast met Veurink. Liever luisteren via een andere aanbieder? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts.

1Twente publiceerde eerder een radio-interview (hier) en twee artikelen over het huisartsentekort in onze stad. Met achtergronden, oorzaken en de zoektocht naar oplossingen. Die artikelen vind je hier en hier.

© 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.