Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Zorg en recreatie gaan hand in hand in voormalig Labyrinth der Zinnen

452381 Siemen Bruins

Siemen Bruins heeft het voormalige Labyrinth der Zinnen de afgelopen vier jaar omgetoverd tot een prachtige plek waar kinderen met een autistische stoornis en/of verstandelijke beperking zich kunnen ontplooien. Zijn zorgbedrijf Outdoor Care is het enige in z'n soort in de wijde regio. Om nog meer mensen te kunnen laten genieten van het park opent hij nu ook de deuren voor reguliere dagrecreatie. Hiervoor is het bestemmingsplan zo goed als aangepast.

Franklin Veldhuis | 1Twente

Bruins wil onder meer lasergame-arrangementen gaan aanbieden, teambuilding voor groepen en buitensportmogelijkheden voor minder-validen. "Ik had in eerste instantie allerlei wilde plannen, maar het moet natuurlijk wel te combineren zijn met het zorgwerk. Ik heb iemand die straks het recreatieve deel gaat aansturen en die remt mij gelukkig ook af wanneer mijn ideeën te gek worden", lacht Bruins.

GroepsleiderSiemen Bruins werkte in het verleden als groepsleider in een crisisopvang voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren en in de jeugdinstelling in Rekken. Hier deed hij de ervaring op die hem nu goed van pas komt. Op het Kluenven bij Beckum begon hij ruim tien jaar geleden met het aanbieden van outdoor-activiteiten aan de doelgroep waar hij in Boekelo ook mee werkt. Het aantal cliënten is in dat decennium gegroeid tot ruim driehonderd.

RolstoelenNa wat omzwervingen via Rutbeek en Hulsbeek kwam Bruins in Boekelo terecht, het dorp waar hij zijn eigen jeugd doorbracht. Na het faillissement van het 'Labyrinth' lag het terrein tegenover Bad Boekelo drie jaar braak. Bruins was helemaal lyrisch toen hij voor het eerst de poort doorging. En nu het park beetje bij beetje steeds meer wordt ontdaan van woekerend groen en de doolhoven weer begaanbaar worden, kijkt hij verder vooruit: "De mogelijkheden voor recreatie zijn hier ongekend. De muurtjes in de voormalige theetuin en de rotspartijen zijn ideaal om straks te lasergamen en groepen kunnen aan teambuilding doen op en rond het water en op nieuw aan te leggen hindernisbanen. De paden moeten straks toegankelijk worden voor rolstoelen, zodat minder-validen met hun rolstoel ook overal kunnen komen."

7,5 hectareBruins verwacht dat de 'gewone recreant' zich straks net zo thuis voelt als de kinderen dat nu doen: "Je merkt dat kinderen en tieners met een stoornis of beperking hier vaak snel op hun plek zijn. Op het 7,5 hectare grote terrein zijn ze uren achtereen buiten aan het spelen en sporten. Bij zon en bij regen. We koken aan het eind van de middag op open vuur en eten buiten. Alleen bij extreme kou en harde regen gaan we naar binnen: naar een zwembad of een indoor speelhal. Hier op het terrein hebben we niet de mogelijkheid om vijftig kinderen tegelijk bezig te houden. De groepen zijn ook bewust klein gehouden en de kinderen zijn aan elkaar gewend. Als je echter twee groepen bij elkaar zet, gaat het geheid mis."

Outdoor LabyrinthAlle recreatieve activiteiten kunnen straks alleen op aanvraag worden gehouden. Daarnaast wil Bruins 3 Ã 4 keer per jaar het terrein een zondag lang openzetten voor publiek. De nieuwe activiteiten komen te vallen onder de noemer 'Outdoor Labyrinth', een verwijzing naar de vroegere naam.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit de video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.