Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Sociaal advocaat over bijstandsbeleid Enschede: €˜Gemeente gaat uit van kwade trouw €™

452525 still 1

Een terugvordering van 3 euro op de uitkering omdat een Enschedeër te weinig geld uitgaf aan zijn boodschappen. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt , zegt sociaal advocaat Jan Melief.

Wilco Louwes | Tubantia

Onder meer de gang van zaken in deze bijstandszaak leidde woensdag tot vragen van SP-Kamerleden Jasper van Dijk en Michiel van Nispen aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Big Brother
Volgens onderzoek naar bankafschriften had de Enschedeër maar 169 euro aan boodschappen uitgegeven, terwijl dat volgens het door het NIBUD berekende gemiddelde 172 euro zou moeten zijn. Het teveel van 3 euro werd daarom teruggevorderd. Een Big Brother-achtige werkwijze volgens Van Dijk en Van Nispen.

Sociaal advocaat Jan Melief hekelt de werkwijze. De indruk ontstaat dat de gemeente Enschede nee zegt als ze een keuze ziet. Er wordt uitgegaan van kwade trouw. In dit geval heeft mijn cliënt een dag bij zijn moeder meegegeten. Moet hij haar dan een rekening sturen?

60 procent wordt geschikt
De vordering is inmiddels van tafel. Volgens Melief wordt meer dan 60 procent van de sociale zaken die hij oppakt geschikt nog voordat de zaak wordt behandeld in de bezwarencommissie. Dat is mooi voor de cliënt. Maar hoeveel meer mensen zijn er die niet weten dat ze in hun recht staan en het gewoon accepteren? De gemeente zegt gewoon: dien maar een bezwaar in als je het er niet mee eens bent. Zijn dat fraudeurs? Nee, in veruit de meeste gevallen gaat het om mensen die geen idee hebben dat ze bepaalde zaken, zoals een lening, moeten vastleggen en melden. Die mensen wil ik te vuur en te zwaard verdedigen.

Financiële motieven

In de Kamervragen halen Van Nispen en Van Dijk ook een interne e-mail tussen ambtenaren aan, die op de website van KRO-NCRV-programma De Monitor werd gepubliceerd. Uiteindelijk maar 4 dagen uitkering terugvorderen en dat dekt jouw kosten m.b.t dit onderzoek bij lange na niet. Jammer.

De e-mail, die deel uitmaakt van hetzelfde bijstandsdossier als de boodschappenvordering , wekt volgens de SP ers de indruk dat financiële motieven de boventoon voeren bij de sociale recherche in Enschede.

Gemeente herkent zich niet in beeld

De gemeente Enschede zegt zich niet te herkennen in het beeld dat van sociaal rechercheurs wordt geschetst. Het is geen beleid om kostenneutraal te werken, wel efficiënt en doelmatig , aldus een woordvoerster. De bewuste passage is een stukje uit een uitgebreide e-mailwisseling waaruit een ander beeld ontstaat dan door De Monitor wordt beschreven.

Actie ondernemen is volgens de gemeente dus ook niet nodig, omdat er voortdurend gekeken wordt naar zaken als doelmatigheid, redelijkheid, professionaliteit en zorgvuldigheid . De fractie van de lokale partij EnschedeAnders kondigt aan in de volgende vergadering met een voorstel te komen voor een raadsonderzoek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.