Verkeer
Stuur appje
Zoek

Chinezen Yifei en Wei gaan studentenhuis Enschede liever niet uit vanwege corona

452528 ut 1

Ze zijn niet bang voor het coronavirus, zeggen de Chinese studenten Yifei Yu en Wei Liu in Enschede. Maar wel alert. Als de twee hun studentenhuis niet hoeven te verlaten vanwege een afspraak, blijven ze thuis.

Josien Kodde | Tubantia

De masterstudenten Construction Management and Engineering aan de Universiteit Twente verbazen zich over de nonchalance van hun Nederlandse studiegenoten. En over hun onwetendheid. Er is een groot gebrek aan kennis over het virus. Het is bijvoorbeeld zo dat je geen symptomen kunt hebben, maar toch besmettelijk bent. Wij weten dat dit zo is. We volgen namelijk het nieuws uit China en checken de website van het RIVM. Maar enkele studiegenoten waren hier totaal niet van op de hoogte.

Uit voorzorg

Aanvankelijk zou het interview met de beide Chinezen plaatshebben bij Saxion, waar Yifei Yu in de buurt woont. Maar kort voor de afspraak geven de 25-jarige studenten aan dat dit hun voorkeur niet heeft. Liever communiceren ze via skype of telefonisch. Wij zeggen: Als je corona hebt, kun je alleen maar bidden dat het goed komt. Maar als je niet ziek bent, kun je op z n minst de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Dan laatste doen ze dan ook. Yifei doet s morgens boodschappen bij Albert Heijn als er nog weinig klanten zijn. Hij wilde online mondkapjes kopen, maar er was niets meer te krijgen. Wei heeft wel mondbescherming en gebruikt het ook. Fysiek contact met huisgenoten vermijd ik. We delen de keuken en badkamer. Maar als zij koken, wacht ik tot ze klaar zijn. Eten doen we apart.

Thuisisolatie
Tot aan afgelopen maandag zat Wei Liu twee weken in vrijwillige thuisisolatie. Hij keerde op 16 februari terug uit China waar hij een maand verbleef. Met familie en zijn vriendin vierde hij het Spring Festival (Chinees nieuwjaar).

Toen ik halverwege januari afreisde naar mijn dorp, op 400 kilometer van de zwaarst getroffen provincie Wuhan, waren er nog slechts enkele ziektegevallen in China, voor zover bekend bij het publiek. Pas toen veel landgenoten na nieuwjaar terugkeerden naar huis, werd de situatie slecht. In mijn dorp, vlakbij de miljoenenstad Ji an City, waren gelukkig geen zieken. Maar op mijn terugreis naar Enschede in de trein en op het vliegveld waren de mensenmassa s in China best beangstigend. Onze ambassade adviseerde migranten om in thuisisolatie te gaan. Ook de Universiteit Twente leek dat verstandig. Vanaf de dag dat Wei terug was in Enschede, rapporteerde hij op verzoek van de UT dagelijks hoe het met hem ging. Hij bleef in huis. Zijn studiegenoten deden boodschappen.

Weer naar UT
Wei: Ik voelde me goed. Nog steeds. Ik ben zeker gezond nu, omdat de cruciale twee weken voorbij zijn. Soms voelde het eenzaam. Maar ik heb gewerkt in huis. Via de chat en mail had ik contact met anderen. Voor mijn huisgenoten was het wennen, maar ze reageerden goed. Nu Wei na twee weken zijn vrijwillige isolatie heeft opgeheven gaat hij ook weer sporten en naar de UT.

Yifei: Gelukkig hoeven we niet vaak naar de universiteit. Omdat we aan onze masterthese werken, is het aantal contacturen met onze supervisor minimaal. Samen met zijn kameraad en landgenoot verbaast Yifei Yu zich over de verschillende wijzen waarop de Chinese en Nederlandse overheden corona managen. Mondkapjes waren verplicht in China. Maar hier zegt de overheid: Leef normaal . Dat verwart ons. We weten niet goed wat we moeten geloven. Is het echt zo gevaarlijk als China inschat? Doet Nederland onvoldoende onderzoek? Het voelt of twee klokken verschillend tikken en we niet weten hoe laat het is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Yifei Yu
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.