Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boze buurtbewoners in Enschede: €˜Streep door windmolens, zet in op zon €™

452632 renewable 1989416 1920

Drie belangengroepen in Boekelo, Usselo en Twekkelo hebben de gemeente Enschede aangeboden om tot 2030 voor 40 megawatt aan duurzame energie te zorgen. Maar dan moeten de geplande windmolens van tafel.

Teun Staal | Tubantia

De drie grote en drie kleinere windturbines die Enschede in gedachten heeft belasten het westen van de stad in meerdere opzichten hard. De beoogde energiereuzen, waarvan er drie tot 230 meter reiken, zijn daarom onaanvaardbaar voor omwonenden in het dorp Boekelo en de buurtschappen Usselo en Twekkelo. Als alternatief wordt nu voorgesteld een streep door de windmolens te halen en de komende tien jaar duurzame energie via zonnevelden en -panelen op te wekken.

Bezwaar
Dat schrijven de Dorpsraad Boekelo, de Vereniging Behoud Twekkelo en de Buurtkring Usselo in hun bezwaar tegen de komst van zes windmolens. Daarvan zijn er drie met een hoogte van 190 tot 230 meter en een vermogen van 3 Ã 4 megawatt voorzien aan de Windmolenweg (1) en de N18 (2). De drie andere turbines, met een hoogte van circa 150 meter en 2,5 megawatt aan vermogen, heeft de gemeente in het Havengebied in gedachten.

De organisaties van omwonenden vinden de windmolens om meerdere redenen uit den boze. Zo leiden de turbines met slagschaduw en resonantie in de grond tot (geluids)overlast en mogelijk zelfs tot gezondheidsklachten. Daarnaast vinden de belangengroepen de minimale afstand tot de dichtstbijzijnde woningen met 400 meter te gering.

Windstil
Ook wordt er getwijfeld aan het beloofde rendement. Twente is gewoon een te windstil gebied , zegt Jeroen Verhaak van de Dorpsraad Boekelo. De molens zijn gewoon niet rendabel zonder forse subsidies die door de gewone burgers moeten worden opgebracht.

Beter is het om in te zetten op zonnevelden en zonnepanelen. We willen de gemeente helpen met het draagvlak daarvoor , zegt Verhaak. Zonne-energie is mogelijk op kleine en grotere velden en kan ook op daken van huizen en schuren en op water. Ik weet ook wel dat bepaalde daken niet geschikt zijn voor panelen. Maar als er royale subsidies zijn voor windmolens, waarom dan niet voor het geschikt maken van daken?

Politieke steun
Die drie organisaties benutten de komende weken om de politiek te masseren. We zullen de partijen in de gemeenteraad warm moeten zien te krijgen voor onze plannen , zegt Verhaak.

Op maandag 30 maart zullen Boekelo, Usselo en Twekkelo hun kritiek laten horen tijdens inspreeksessies van de stedelijke commissie van de gemeenteraad. Een week later moet de Nota Uitgangspunten Energievisie door de raad worden vastgesteld. Daarna is nog bezwaar mogelijk tegen de plaatsing van windmolens.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.