Corona in Twente

‘Hengeloër heeft minder moeite met AstraZeneca dan Enschedeër’

Hengeloërs zijn kennelijk beter van vertrouwen als het gaat om het vaccineren met AstraZeneca dan pak ‘m beet Enschedeërs. De Hengelose huisarts Maarten Jansen vaccineerde 70 tot 75% van z’n patiënten met deze veelbesproken entstof, waar het landelijk gemiddelde rond de 60% ligt. Jansen was deze week te gast bij Hengeloos Peil. Tegenover hem zat Hilde Dijstelbloem, bestuurder van ZGT, bij wie corona ook al ruim een jaar ‘on top of mind’ is.

Vaccineren

Volgens Maarten Jansen is het vooral een kwestie van geruststellen en uitleggen, wat de twijfelaars bij hem in praktijk Duodoc over de streep trok. Het heeft niet zo zeer te maken met de zogenaamde Twentse nuchterheid, want in Enschede lag het gemiddelde beduidend lager; zo rond de 60%, wat ook het landelijke gemiddelde is. “Als je als huisarts een goed gesprek kunt hebben met je patiënten kun je al veel onzekerheid wegnemen.” Uiteindelijk is de keuze dan aan de patiënt, want ‘overhalen, dat gebeurt niet’. Huisartsen vaccineren momenteel met name mensen tussen de 60 en 65 jaar met AstraZeneca. Vanwege een zeer kleine kans op trombose krijgen jongere mensen vooralsnog andere vaccins ingespoten. De overblijvende vaccins AstraZeneca zijn bij Duodoc onder meer bestemd voor (jongere) mensen in risicogroepen en mensen ouder dan 65 jaar.

Terrassen

Maarten Jansen is blij dat hij niet hoeft te beslissen over versoepelingen. “Iedereen is het zat dat je bepaalde dingen niet kunt doen, maar de zorgvraag neemt toe, ook in deze regio. Ik zou niet graag in de schoenen staan van de mensen die uiteindelijk de knoop moeten doorhakken.”

Hilde Dijstelbloem kan het beamen: “Onze verpleegkundigen willen ook heel graag het terras weer op, maar de realiteit is dat de ziekenhuizen vol liggen, net als een jaar geleden. Er is één belangrijk verschil: toen was de reguliere zorg volledig afgeschaald, nu proberen we toch nog zoveel mogelijk van onze gewone zorg wél te verlenen.”

icon_main_quote_red_glyph

“Als je als huisarts een goed gesprek kunt hebben met je patiënten kun je al veel onzekerheid wegnemen.”

Maarten Jansen, huisarts in Hengelo

Promotie ZGT

Met Dijstelbloem werd ook gesproken over het feit dat ZGT nu tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen behoort. Eind maart kreeg ZGT dat felbegeerde stempel. Je kunt nu voor elke behandeling en met elke zorgvraag in de Twentse ziekenhuizen terecht.

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil op tv

Hengeloos Peil is vrijdag 23 april van 22.00 tot 23.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente. Naast Dijstelbloem en Jansen zijn andere gasten WOII-bevrijder Henry Porter (95), burgemeester Sander Schelberg en Waarbeekdirecteur Kevin Moespot.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.