Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede in €œcoalition of the willing € voor minderjarige vluchtelingen

453052 842119

Na het nodige gekrakeel in de coalitie heeft de gemeenteraad gisteravond een motie aangenomen waarin Enschede zich aansluit bij de coalition of the willing om opvang te bieden aan alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Ernst Bergboer | 1Twente

Met de motie Ontfermen over minderjarige vluchtelingenkinderen stuurt de raad wethouder Jurgen van Houdt naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol met een tweeledige boodschap. Enschede heeft compassie met de ruim vijfduizend alleenstaande minderjarige vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden in kampen aan de grens van Griekenland met Turkije verblijven. En de stad is bereid om desgevraagd een aantal van hen op te vangen.

Mensenhandel en misbruik
Daarmee sluit Enschede zich aan bij steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Groningen, Nijmegen en Zwolle, die zich alle bereid hebben verklaard opvang te regelen. De verklaringen zijn een reactie op een oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children, die vorige week Nederlandse gemeenten opriepen vijfhonderd alleenstaande minderjarigen op te vangen die op dit moment vastzitten in een soort openluchtgevangenis op Lesbos. Griekenland drong er eind vorig jaar bij de EU al op aan om alleenstaande minderjarigen op te vangen. Niet alleen de levensomstandigheden zijn er mensonterend, in diverse rapporten wordt al een tijdlang melding gemaakt van mensenhandel en misbruik.

Kabinet wil niet
Het kabinet liet vorige week bij monde van Mark Rutte nog weten niet van plan te zijn alleenstaande kinderen en jongeren naar Nederland te halen. Het zou de Turkse premier Erdogan, die de grenzen naar Griekenland voor vluchtelingen weer open heeft gezet, in de kaart spelen en een aanzuigende werking hebben. De hulporganisaties willen met hun oproep aan gemeenten Den Haag onder druk zetten.

Lokale verantwoordelijkheid
Concreet is de Enschedese motie niet. Er staat niets over een termijn, aantallen, locaties of budget. Toch leidde de motie tot gekrakeel, met name binnen de coalitie. Het tandem VVD-BBE stelt zich op het standpunt dat dit geen thema is voor de lokale politiek en sluit zich aan bij het kabinetsstandpunt. PvdA, CU en D66 zien wel een lokale verantwoordelijkheid en steunden de motie. Na een lang debat, waarin alles bij elkaar een kleine drie kwartier werd geschorst voor schuifdeur-overleg, stemde de raad met een kleine meerderheid voor.

Opmerkelijk detail: het was PvdA-raadslid Deniz Donmez die de initiële motie indiende, waar ook na de eerste serie schorsingen geen meerderheid voor leek te ontstaan. Donmez hield zijn motie aan, waarna DENK-voorman Enes Sariakçe hem overnam en met een kleine aanpassing alsnog indiende, gesteund door de SP en Enschede Anders. De coalitiepartijen kwamen nog met een derde, sterk afgezwakte, variant. Uiteindelijk haalde de tekst van Sariakçe, die als eerste in stemming werd gebracht, een raadsmeerderheid.
Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.