Corona in Twente

Balanceeract tussen versoepelingen en stijgende cijfers

Plaatsvervangend veiligheidsregiovoorzitter Patrick Welman sprak van een ‘balanceeract’ tussen de versoepeling van de coronamaatregelen en het nog steeds stijgende aantal besmettingen. Ook in Twente. De situatie in ziekenhuizen is illustratief. Werd in Breda eerder deze week het 538-feest, vlakbij het overvolle ziekenhuis, afgelast, gisteren kondigde het Enschedese MST een opnamestop af. Toch gaan ook in Twente volgende week woensdag de terrassen weer open.

Welman noemde de situatie dan ook ‘niet stabiel’ en ‘heel spannend’. “Het is mooi dat we ruimte krijgen, daar vraagt de samenleving ook om. Tegelijkertijd zien we de stijgende cijfers.” Hij deed dan ook een klemmend beroep op ondernemers en de Twentse bevolking: “Dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid de komende week echt waar moeten gaan maken.”

Grote stijging onder kinderen

De grootste stijging in het aantal nieuwe besmettingen doet zich voor onder kinderen (0-19 jaar). Oorzaak is onder meer dat bij een enkele besmetting op een school de hele klas wordt getest. Beduidend vaker dan bij volwassen blijken kinderen die geen klachten hebben toch corona te hebben. Bij zo’n klasgewijze test, duiken dus relatief veel nieuwe gevallen op die anders niet waren opgemerkt.

Besmettingen vinden zowel thuis als op school plaats, volgens GGD-directeur Samantha Dinsbach.

icon_main_info_white_glyph

Cijfers (afgelopen week)

Aantal nieuwe besmettingen: 1.628 (+15%)

Aantal besmettingen op 100.000 inwoners: 258 (landelijk: 328)

Percentage positieve testen: 9,8% (landelijk: 10,4%)

In de afgelopen week zijn er 7 Twentenaren aan corona overleden

Ook onder 50 tot 53-jarigen valt, in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, een grotere stijging te zien (12%). Dat is van belang omdat mensen uit die leeftijdsgroep risico lopen op de IC te belanden als ze corona krijgen. Vaccinaties voor deze groep zijn nog niet begonnen.

Acceleratie priksnelheid

Toch zijn die vaccinaties de reden dat het kabinet nu, ondanks de stijgende besmettingscijfers, besloten heeft tot versoepelingen. Verschil met vorige week is dat er concreet zicht is op versnelling. Was tot op heden het aantal beschikbare vaccins de beperking, in juni is die er niet meer. Aanvankelijk was de planning om dan anderhalf miljoen vaccins per week toe te dienen - in Twente zouden dat er dan achtduizend per dag zijn. Dat aantal is opgeschroefd naar twee miljoen, ergo tienduizend per dag voor Twente.

Op 3 mei opent in Hengelo de vijfde GGD-vaccinatielocatie. Dat gaat om een plek van vergelijkbare omvang met de prikplek in Enschede. De laatste locatie, in Nijverdal, opent enige tijd daarna.

Jasper Smit Ernst Bergboer
Jasper Smit, genomineerde voor de Willem Wilminkprijs, op de rode loper © Ernst Bergboer

Sobere Koningsdag

Huisartsen zijn druk doende met het prikken van 60 tot 65-jarigen. Vorige week bleek dat de vaccinatiebereidheid achterblijft bij wat werd gehoopt, met het overschot aan vaccins worden ook mensen die net buiten die leeftijdsgroep vallen ingeënt. De GGD is zo goed als klaar met het vaccineren van de Twentse zeventig-plussers. De uitnodigingen voor mensen vanaf 68 zijn inmiddels de deur uit.

De versoepelingen betekenen overigens niet dat er op de naderende hoogtijdagen meer kan. Met Koningsdag is er nog niets mogelijk, dodenherdenking vrijheidsvieringen blijven sober.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.