Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Het dilemma van een Enschedese ambachtszaak: Kijken, kijken, niet kopen

453110 959371

Het Lichtatelier heeft geen geld, geen goede werkplaats en te weinig vrijwilligers. Maar kunstenaar Rico Pronk en vrijwilliger Frederike de Pril hebben wel een prachtig verhaal in hun winkel aan de Walstraat. Het dilemma van de ambachtszaak.

Mandy de Jong | Tubantia

Tienduizenden industriële lampen uit honderden, veelal stilgelegde fabrieken. Kunstenaar Rico Pronk verzamelde ze allemaal. Nooit met het idee om hier een project van te maken. Toch ontstond drie jaar geleden de stichting Transformatie door Licht en de winkel Het Lichtatelier aan de Walstraat. In het atelier zijn naast lampen, schakelmaterialen en klokken ook andere historische voorwerpen te zien. Het ziet er allemaal mooi uit, maar de winkel loopt niet zo goed, zegt voorzitter Frederike de Pril van de stichting eerlijk.

Sociale functie Iedereen vindt het prachtig wat we doen, maar niemand wil er iets voor doen of voor betalen. En dat steekt. Het Lichtatelier is volgens De Pril namelijk niet zomaar een lampenwinkel. We werken hier met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben een hele sociale functie, helpen mensen met hun reïntegratie. En dat is tegelijkertijd een struikelblok. Want zodra vrijwilligers bij Het Lichtatelier weer zijn opgeknapt, gaan ze op zoek naar een betaalde baan. En dus hebben ze aan de Walstraat geregeld een vrijwilligerstekort. Er is onlangs een hele club weer aan het werk gegaan.

Moeilijk te begrijpen Rico Pronk en Frederike de Pril willen niet negatief zijn. Pronk: Juist niet, want we hebben hier echt een mooi verhaal te vertellen. Maar het is voor mij als kunstenaar erg moeilijk te begrijpen waarom een project zoals dit zo moeilijk in stand is te houden. De inkomsten komen nu uit verkoop van de lampen, schakelkasten en klokken. Daar worden de huur en andere vaste lasten van betaald.

Authentiek spul En dat houdt niet over, weet Frederike de Pril. De voorzitter kan en durft eigenlijk niet verder dan drie maanden vooruit te kijken. En dan weet ik dat we weer lampen moeten verkopen om rond te komen. De prijzen beginnen vanaf 100 euro. Mensen vallen voor retro. Maar voor echt authentiek spul moet je meer willen betalen. Het gaat om handwerk, niet om een standaard lamp van de Ikea. En, zegt Pronk: Het gaat hier ook over hergebruik en behoud van historisch materiaal. En dat zou veel meer gewaardeerd moeten worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.