Verkeer
Stuur appje
Zoek

UT schrapt open dagen en toetsen, bij Saxion geen diploma-uitreiking

453337 711821

UT en Saxion schrappen vanwege het coronavirus in hoog tempo activiteiten met meer dan honderd mensen. Diploma-uitreikingen bij de hogeschool gaan donderdagavond niet door. De open dagen bij de universiteit zijn afgelast. De basisscholen in de regio gaan - voor zover bekend - gewoon open.

Josien Kodde | Tubantia

De UT heeft ook besloten dat vrijdag geen toetsen worden afgenomen. Aanvankelijk wilde ze hier niet toe overgaan. Er werd bekeken of grotere aantallen studenten in kleinere groepen konden worden opgesplitst. Zo werd voorkomen dat de jongeren met meer dan honderd in een ruimte zouden zitten.

Blijkbaar was dit niet haalbaar. Aan het eind van de middag werd duidelijk dat alle toetsen van vrijdag op een later tijdstip worden ingehaald. Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast, zo hebben kabinet en het RIVM besloten.

Geen open dagen
De open dagen van de UT voor donderdag, vrijdag en zaterdag zijn geschrapt. Aanvankelijk was besloten dat alleen het programma-onderdeel van de gezondheidsstudies zou worden afgelast. Veel studenten en medewerkers van onder meer gezondheidswetenschappen en biomedische technologie staan in nauw contact met ziekenhuizen en andere zorgorganisaties.

Cruciaal

,,De medische sector is zo cruciaal. Die willen we nu niet extra blootstellen aan risico s. De open dagen van ziekenhuizen MST en ZGT gaan volgende week om die reden ook niet door , was aan het begin van de middag de toelichting van woordvoerder Laurens van der Velde van de UT.

Na het bekend worden van de nieuwe richtlijn van het RIVM ging een streep door de hele open dag. De UT is druk bezig om studenten die zich vooraf aanmeldden te informeren.

Geen diploma s

Saxion schrapte donderdagmiddag de diploma-uitreiking aan enkele honderden afgestudeerden. Deze zou donderdagavond plaatshebben. Velen hadden zich erop verheugd. Voor meerdere studies zouden in feestelijke bijeenkomsten de behaalde diploma s overhandigd worden.

Basisonderwijs
Voor zover bekend leidt de Coronadreiging nog niet tot ingrijpende gevolgen op de basisscholen. Ze blijven - con form de landelijke richtlijn - gewoon open. Wel adviseren de overkoepelende besturen hun aangesloten basisscholen om zich te beperken tot de lesactiviteiten .

Medewerkers die niet voor de klas staan, vragen we indien mogelijk niet naar de school te komen en thuis te blijven. Ons advies is ook om nu geen activiteiten te doen, die veel sociaal verkeer veroorzaken. Ook al is het minder dan 100 mensen. Beperk je tot de lessen. Dus geen open dagen, geen bijeenkomsten met ouders. Doe het hoognodige , zegt een woordvoerder van de SKOE, waar de r.k.scholen in Enschede onder vallen. De Skoe heeft dit afgestemd met de schoolbesturen in de regio van het openbaar onderwijs en de andere christelijke scholen.

Voortgezet onderwijs

De meeste grote schoolbesturen voor voortgezet onderwijs in de regio waren na het bekend worden van de nieuwe richtlijnen voor de bestrijding van het coronavirus niet bereikbaar. Stichting Carmelcollege, met diverse scholen in onder meer Twente en de Achterhoek, heeft besloten de lessen in ieder geval voorlopig gewoon voort te zetten. Daarmee volgen we de richtlijnen. Jongere mensen blijken toch wat minder bevattelijk voor besmetting , zegt rector Marjan Weekhout van het Twents Carmel College in Oldenzaal.

Daarnaast is besloten dat grotere bijeenkomsten worden afgelast. Zo gaat een musical die Carmel-leerlingen volgende week in Losser zouden geven voor onder meer kinderen van de basisschool niet door. Voor de rest bekijken we het van dag tot dag , zegt Weekhout. Verder leveren we zoveel mogelijk maatwerk. Dat betekent dat we met docenten die zich niet lekker voelen, afzonderlijk bespreken of het verstandiger is dat ze thuis gaan werken. Dat zal waarschijnlijk tot lesuitval leiden. Op dit moment is de uitval volgens Weekhout niet groter dan anders.

ROC van Twente
De inloopavond in het ROC van Twente van donderdagavond is gecanceld. Er komt ook geen nieuwe avond om studenten te helpen met hun studiekeuze. Dat is praktisch onmogelijk. Nieuwe studenten moeten zich voor 1 april aanmelden bij de mbo-school als ze in augustus willen beginnen.

De maatregel om bijeenkomsten met meer dan honderd personen te schrappen geldt tot 31 maart.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.