Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onno van Veldhuizen over corona: €˜Ik heb dit in twintig jaar als burgemeester nooit gezien €™

453350 795749 1

Het coronavirus zorgt ook in deze regio voor een zeer ernstige situatie . Die vraagt van inwoners in Twente verantwoordelijk gedrag dat een toename van de besmettingen kan helpen voorkomen.

Teun Staal | Tubantia

Zo moeten mensen zich allemaal afvragen of zij feesten en partijen wel in grote omvang willen houden. We staan met zijn allen voor de opdracht de kans op verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, dat vraagt van ons allemaal bepaalde verantwoordelijkheden , zegt Onno van Veldhuizen als voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Mensen moeten zich de vraag stellen of grote bijeenkomsten waar we als autoriteiten niet over gaan wel gepast zijn.

Burgemeesters bijeen
De burgemeester van Enschede kwam donderdag met al zijn Twentse collega s binnen de Veiligheidsregio Twente bij elkaar om de maatschappelijke gevolgen van het uitdijende virus te bespreken. De bijeenkomst van de regionale bestuurders volgde op de landelijke instructies dat evenementen waar meer dan honderd mensen op afkomen worden afgelast, dat theaters en musea de deuren sluiten en sportwedstrijden niet doorgaan.

Het is echt ernstig. Ik heb dit in de twintig jaar dat ik burgemeester ben nog nooit meegemaakt. Een pandemie, dat is nieuw voor iedereen.

Warenmarkten
De nieuwste landelijke coronarichtlijn betekent dat er ook in Twente een streep gaat door grote publieksevenementen. Voor het doorgaan van de wekelijkse warenmarkten in de openbare ruimte houdt Van Veldhuizen nog een slag om de arm. Die gaan voorlopig gewoon door, maar we toetsen nog of die onder de richtlijn van het Rijk moeten vallen. Het is het afwegen van het belang van de volksgezondheid tegen het kunnen kopen van goederen en waren die ook ergens anders te koop zijn.

Gelijk behandelen
De marktbranche liet donderdag ook zelf van zich horen. In een verklaring laat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (Cvah) weten dat de markt in de coronacrisis hetzelfde behandeld zou moeten worden als gewone winkels en supermarkten.

Van Veldhuizen zegt daarover: Ik begrijp dat standpunt. Het is mogelijk dat we gaan kijken of ook grote winkels met veel bezoekers onder de coronarichtlijn moeten vallen. Maar voorlopig is dat niet aan de orde.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.