Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse zorg kan coronavirus aan, als de uitbraak maar geleidelijk gaat

453354 doctor 563428 1920

Om te voorkomen dat de zorg in Twente de gevolgen van het coronavirus niet meer aan kan, is het van groot belang dat de uitbraak van het virus geleidelijk gaat. Dat zegt crisiscoördinator Erik Maarsingh van de GGD Twente.

Kelly Adams | Tubantia

In Twente zijn op dit moment elf mensen besmet met het coronavirus. Gisteren kwam er een nieuwe besmetting bij, een 42-jarige Hengeloër. De persoon zit met milde klachten in thuisisolatie. Met dit aantal besmettingen is het virus in deze regio nog geen groot medisch probleem en kan de zorg de uitbraak goed aan. Maar bij tweehonderd besmettingen wordt de zorg zwaar belast, zegt huisarts Andrew Oostindjer uit Oldenzaal en voorzitter van het huisartsencrisisteam Twente.

Meer besmettingen, maar hoe snel?
Oostindjer gaat er vanuit dat het aantal besmettingen in Twente oploopt. De vraag is alleen in welk tempo. Wat we proberen te doen, is de snelheid indammen , zegt Oostindjer. Zodat het geleidelijk gaat. Daarom zorgen we dat besmette personen thuis blijven en niet op plekken komen waar ze het snel kunnen verspreiden.

Daarom ook blijft de GGD Twente doorgaan met de opsporing van besmette patiënten en de mensen met wie zij contact hebben gehad. Dat is belangrijk om te zorgen dat de besmettingen langzaam worden uitgerold , zegt crisiscoördinator Erik Maarsingh. Als het geleidelijk gaat, geeft dat de minste problemen voor de capaciteit van de ziekenhuizen.

Aantal bedden op de IC

Medisch Spectrum Twente kan de zorgvraag op dit moment nog goed aan, zegt een woordvoerster. Zij kan niet aangeven hoeveel intensive carebedden of quarantaine plekken er beschikbaar zijn. Dat is geen vast aantal. Als er meer nodig is dan we nu beschikbaar hebben, kijken we hoe we dat op kunnen lossen om toch aan de vraag te voldoen.

Het ziekenhuis heeft dagelijks contact met het RIVM en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en is voorbereid op eventuele nieuwe ontwikkelingen. Eerder al werden evenementen als de open dag en niet-essentiële bijeenkomsten afgelast. Van het afzeggen van operaties is vooralsnog geen sprake.

Onderzoek naar bron virus
Als het aantal coronapatiënten stijgt, zorgt dat ook voor een grote druk op de medewerkers van de GGD die de test en het contactonderzoek doen. Als de uitbraak een nieuwe fase bereikt, met veel meer besmettingen, stopt de GGD met bron- en contactonderzoek. Als het virus wijd verspreid is, is het minder van belang om te weten waar het vandaan komt , aldus Maarsingh.

In de Achterhoek is van twee mensen bekend dat die corona hebben, van wie één in het Gelderse Hengelo en één in een andere plaats in de gemeente Bronckhorst.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.