Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dieseltrein in de ban, maar blijft er geld over voor extra intercity tussen Enschede en Zwolle?

453356 836354 1

Is er straks nog geld voor een tweede intercity tussen Enschede en Zwolle? Statenleden van de provincie Overijssel vrezen van niet als elektrificatie van de trajecten Almelo-Mariënberg en Hengelo-Zutphen uit hetzelfde budget worden betaald.

Wilco Louwes | Tubantia

Gedeputeerde Bert Boerman wil het project toch doorzetten. Er is haast geboden en er zijn geen alternatieven, zegt hij. Voor de bekostiging van maatregelen op het traject Zwolle-Enschede (en Münster) is de hoop gevestigd op het Rijk.

Dieseltreinen in de ban

In 2023 eindigt de openbaarvervoerconcessie van Twents (Blauwnet) op het traject Hengelo-Zutphen. De provincie Overijssel wil niet verder rijden met dieseltreinen. Deze worden over dertig jaar afgeschreven en dat zou betekenen dat er tot in de jaren 2050 dieseltreinen blijven rijden. In waterstoftreinen wordt voorlopig geen haalbare oplossing gezien.

Maar voordat elektrische treinen hun intrede kunnen doen moeten er bovenleidingen worden geplaatst tussen Hengelo en Zutphen. Hetzelfde geldt voor het traject Almelo-Mariënberg, waar de Blauwnet-concessie in 2027 afloopt. Die werkzaamheden zijn op zijn vroegst gereed in 2025. Via een onderhandse aanbesteding willen Gedeputeerde Staten tot dat moment met dieseltreinen blijven rijden tussen Zutphen en Oldenzaal.

60 miljoen euro voor bovenleidingen
Als de Statenfracties toestemming geven wordt er begonnen met een verkenning van elektrificatie op beide trajecten. Het opstellen van dit plan van aanpak kost 2,1 miljoen euro. Provinciale Staten zullen waarschijnlijk niet dwarsliggen, al zijn er zorgen over de uitvoeringskosten. In rekenvoorbeelden wordt uitgegaan van een investering van 60 miljoen euro, als ook de provincie Gelderland meebetaalt.

Deze investering mag over dertig jaar worden uitgesmeerd en wordt betaald uit een spaarpot voor grote knelpunten op het spoor en op de weg in Overijssel. Omdat er jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar is slokt elektrificatie van twee spoortrajecten bijna de helft van die spaarpot op.

Kosten tweede intercity naar Zwolle voor het Rijk?
In Overijssel zijn er grote ambities voor de bereikbaarheid tussen Zwolle, Enschede en Münster met de trein. De provincie en gemeenten willen een tweede intercity (elke kwartier een trein) op het traject Zwolle-Enschede. Bovendien moet de reistijd tussen Enschede en Münster worden verkort middels elektrificatie.

Grote investeringen die, wat het aandeel van de provincie betreft, betaald moeten worden uit de eerder genoemde spaarpot voor spoor en wegen. In de Statencommissie zei gedeputeerde Bert Boerman gisteren zich geen zorgen te maken over het traject Zwolle-Enschede. Daar zit onze lobby op. Primair vinden we dat het Rijk moet betalen , zei Boerman. Hij houdt wel rekening met een cofinanciering. We hebben op voorhand niet veel middelen gereserveerd voor het traject Zwolle-Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.