Verkeer
Stuur appje
Zoek

Horeca tijdelijk dicht door coronavirus: €˜Er gaan zaken in Enschede omvallen €™

453632 820510

Lente op de Oude Markt, goed bezette terrassen op zaterdag en toch is de stemming in de horeca er één in mineur. Het vermoeden leeft dan al dat er een volledige sluiting aan zit te komen. Een dag later is zo n shutdown voor drie weken een feit. Er zijn zaken die het niet gaan redden.

Lente op de Oude Markt, goed bezette terrassen op zaterdag en toch is de stemming in de horeca er één in mineur. Het vermoeden leeft dan al dat er een volledige sluiting aan zit te komen. Een dag later is zo n shutdown voor drie weken een feit. Er zijn zaken die het niet gaan redden.

Teun Staal | Tubantia

Ronald Philippa, naamgever en mede-compagnon van eetcafé Bij Flip, ruimt de laatste stoelen en tafels van zijn terras op. Het is half 7 zondagavond, kort nadat het kabinet heeft verordonneerd dat alle horecagelegenheden deze avond om 18 uur dicht moeten. De laatste klanten hebben zijn zaak verlaten. De ongekende maatregel, bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te beteugelen, verrast de horecaman niet. We hadden al een paar dagen het gevoel dat dit eraan zat te komen.

Stemming opperbest
Hoe anders was het beeld van het uitgaanshart van Enschede een dag eerder. Proost! , klinkt het op het terras voor Moeke, café-restaurant met een gemêleerd publiek van jong en oud. Drie mannen laten de glazen nog maar eens volschenken. De stemming is opperbest, alsof de wereld niet is getroffen door een grillige en onbekende crisis waarvan geen mens kan zeggen wat de dag van morgen brengt.

Dat coronavirus en alles wat je hoort, ik weet het niet , zegt Berthil, die slechts zijn voornaam wil noemen. Ik mis de nuance in alle berichten die ik voorbij zie komen. Wat is er nou echt aan de hand? Relativerend: Zou het allemaal echt zo erg zijn? Ook aan een gewone griep gaan mensen dood. Als het echt ernstig is, waarom sluit ieder land de boel dan niet een paar weken hermetisch af? Dat is dan wel het minste.

Valse schijn
De drie drinken er geen glas minder om. Toch is het dan al de vraag of de drank hier, op de Oude Markt, binnenkort nog zo overvloedig vloeit. Deze zaterdag mag er dan één lijken zoals alle andere, het is valse schijn. In een branche waar corona allang geen Mexicaans biertje meer is, groeit in navolging van België het vermoeden over een tijdelijke shutdown, een volledige sluiting.

Ik denk dat ook hier zo n maatregel wordt afgekondigd , zegt Tom Kuijpers, samen met Philippa eigenaar van Bij Flip in de Langestraat, dan al. Een dag later - het landelijke besluit moet dan nog wereldkundig worden gemaakt - meldt Kuijpers dat de zaak uit eigen beweging voor ten minste twee weken te sluiten. Het is niet wenselijk om risico s te nemen , stelt Kuijpers in een verklaring. René Bos, eigenaar van Fellini overweegt dan al een soortgelijke ingrijpende maatregel. Niet veel later wordt zondag de algehele horecasluiting aangekondigd.

Duidelijkheid
Kuijpers en Bos kunnen daar wel mee leven. Het schept in ieder geval duidelijkheid , zeggen beiden onafhankelijk van elkaar. Afgelopen vrijdag nog voerden de twee met hun collega s binnen de Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) lange tijd koortsachtig overleg. Kernvraag: hoe te reageren op het coronavirus na de nieuwe landelijke instructies van kabinet en RIVM?

We houden ons allemaal strikt aan de richtlijnen en laten niet meer dan honderd bezoekers toe , zegt Kuijpers zaterdag dan nog namens de VHSE. Ook laten we in onze zaken meer ruimte tussen de tafels, zowel binnen als buiten. En er gelden in onze zaak strenge hygiëneregels. Ruim een dag later is het allemaal niet meer aan de orde voor de komende drie weken.

Arbeidstijdverkorting
Meerdere horecazaken in Enschede hebben inmiddels arbeidstijdverkorting voor hun personeel aangevraagd of zijn daarmee bezig. Heel even red je het wel zonder, maar geen drie weken , zegt Bos.

Het tekent de economisch penibele situatie waarin de branche zich bevindt. Het omzetverlies wordt door alle ondernemers als gigantisch omschreven. Exacte bedragen wil niemand noemen. Bos denkt dat er horecazaken in Enschede zijn die als gevolg van de coronacrisis gaan omvallen. Dat gaat gebeuren , zegt Bos die in het geval van zijn eigen zaak over een gezonde financiële buffer spreekt.

Financiële steun
Los van zijn eigen situatie denkt Bos dat er financiële steun voor de horeca moet komen. Het lijkt me in ieder geval redelijk dat er een gedeeltelijke teruggave van de precariobelasting (fiscale heffing voor plaatsen terrassen, red.) komt.

Bij zowel Fellini als Bij Flip worden de komende weken benut om schoon te maken en de zaak op te knappen. Bos ziet de toekomst optimistisch tegemoet. We gaan werken aan Fellini 2.0.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.