Enschede
Video

Horeca haalt XXL-terrassen weer van stal: de vlag kan uit

De vlag kan uit. Het is bijna een zekerheidje dat Enschedeërs op 28 april weer een terrasje mogen pikken. Joris Eleveld, voorzitter van de horecavereniging: "Ik wil niet te negatief zijn, we zijn hartstikke blij, dat er versoepelingen komen. En het gaat lukken. We hebben de ruimte om vijftig mensen per terras te ontvangen.”

Exploitatie

Het is nog even wachten op de persconferentie van het kabinet, maar Eleveld kan zich nauwelijks voorstellen dat de stoelen en tafeltjes niet uit de berging gehaald kunnen worden. “Voor mij is zeker dat we op 28 april weer open kunnen. Let wel: het is niet genoeg om je exploitatie rond te maken, maar mooi dat we op deze manier weer gasten kunnen ontvangen.”

XXL

De terrassen worden weer opgesteld zoals afgelopen zomer. “We gaan gewoon weer aan de slag met de XXL-terrassen. Die vierkante meters hebben we, ook voor de Walstraat Bolwerkstraat en Stadsgravenstraat. Het plan lag er nog van vorig jaar, dat passen we iets aan. Sommige hebben al die ruimte voor de vijftig gasten niet eens nodig.”

Restricties

De terrassen in het stadscentrum gaan naar verwachting 28 april open. De restricties liegen er niet om en dat is dan ook de reden dat er enige terughoudendheid is. Zoals het er nu naar uitziet mogen er maximaal 50 gasten op een terras plaatsnemen, aan een tafel mogen niet meer dan twee mensen zitten, de afstand tussen de bezoekers moet 1,5 meter bedragen en de terrassen gaan klokslag zes uur dicht.

“De gasbranders hoeven nog niet aan”, zegt Eleveld. “Feitelijk zijn we er op deze manier niet mee geholpen. Maar als we niet opengaan leidt dat tot nog gevaarlijker toestanden, hebben we gemerkt. We zijn een soort bliksemafleider geworden. En als dat zo is, kun je constateren dat we nodeloos dicht zijn geweest.”

Volle kracht

Het is trouwens maar de vraag of de horeca wel meteen op volle kracht had kunnen draaien. “Ik kan me voorstellen dat we daar wel een paar maanden voor nodig hebben, omdat we ook personeel zijn kwijtgeraakt. Er zijn er bleven, maar een deel van onze mensen is student. Er waren ook buitenlandse studenten bij. Die zijn teruggegaan naar hun land, omdat de huren hier erg hoog zijn en ze geen geld meer konden bijverdienen.”

Toch is Eleveld blij. En dat zijn de collega’s die hem belden ook. “Het mag weer, hoe gaan we het doen”, vroegen ze. “Blij dat er weer wat mag. Maar goed, eerst zien dan geloven.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.