Hengelo
Politiek

BurgerBelangen wil af van kauwgom op straat

Burhan Carlak heeft namens zijn partij BurgerBelangen Hengelo vragen gesteld over kauwgom op straat. Hij wil met name weten of het college wil meedenken met deskundigen en betrokkenen over oplossingen om te voorkomen dat kauwers hun gom op straat gooien.

Burhan Carlak Raadslid Burger Belangen Hengelo
Burhan Carlak heeft vragen gesteld over het probleem van kauwgom op straat. © BurgerBelangen Hengelo

Gevaar voor vogels

En da's niet voor niks: de kosten om een vierkante meter kauwgomvrije straat op te leveren lopen uiteen van 2,50 tot 4,00 euro. Natuurlijk, je kunt het ook laten liggen, maar het kan wel tot 25 jaar duren voordat kauwgom op natuurlijke wijze is afgebroken. Kauwgom als zwerfafval is zeer onwenselijk, zegt Burhan Carlak: "De vieze uitstraling, ergernis om het spul onder je schoenen, vogels die er in stikken en hoge kosten voor het weghalen ervan zijn aanleiding voor gemeentes om hier extra aandacht aan te geven in beleidsprogramma's. Steeds meer gemeentes beginnen daarom met acties om kauwgomvrije straten te realiseren." Volgens het raadslid heeft Hoogeveen in het centrum de ‘gumbuddy’ geïntroduceerd, een bord waarop je je kauwgom kunt plakken. Is het bord vol? Dan wordt er een nieuwe opgehangen.

icon_main_info_white_glyph

Burhan Carlak te gast bij 1Twente

Donderdag 22 april is Burhan Carlak te gast bij 1Twente Vandaag tussen 16.00 en 17.00 uur om over dit onderwerp te praten.

Handhaving en boetes

Mede door inspanningen van ‘Stichting Nederland Schoon’ ontstaat aandacht voor dit probleem. Carlak wil weten hoe het leeft bij het Hengelose gemeentebestuur. Of ze er al mee bezig zijn of dat ze willen meedenken over bijvoorbeeld speciale afvalbakken, de inzet van extra handhaver, het uitdelen van boetes, voorlichting en betere communicatie.

icon_main_quote_red_glyph

"De vieze uitstraling, ergernis om het spul onder je schoenen, vogels die er in stikken en hoge kosten voor het weghalen ervan zijn aanleiding voor gemeentes om hier extra aandacht aan te geven."

Burhan Carlak, raadslid BurgerBelangen Hengelo

Marktplein

Carlak wil juist nú aandacht voor het probleem, omdat er in Hengelo in de loop van dit jaar wordt begonnen met de vernieuwing van het marktplein. "Dat plein willen we natuurlijk zo schoon mogelijk houden."

IMG 20210420 WA0005
Het blijft lastig om kauwgom ín de afvalbak te gooien. © Emile Urban / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.