Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Oproep Twentse apothekers: €˜Wees waakzaam en laat je medicijnen thuis bezorgen! €™

454186 apotheek

De Twentse apothekers roepen iedereen dringend op om alleen naar de apotheek te komen als je niet tot een risicogroep behoort. Wees waakzaam , drukt de Twentse Apothekers Organisatie iedereen op het hart.

Anja Kruise | Tubantia

Voorzitter Erik Mijnhardt van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO) hoort de verhalen van zijn collega's elke dag. Hoe mensen op hoge leeftijd zelf voor hun medicijnen naar de apotheek lopen om er maar even uit te zijn. Of omdat ik toch naar het dorp moest'. Het past in onze Twentse cultuur van even buurten, dat begrijp ik. Maar de omstandigheden zijn er in deze coronatijd niet naar , zegt hij.

Veiligheid in het geding

Hiermee breng je de veiligheid van zorgmedewerkers en andere bezoekers in het geding.

Het is ook niet altijd nodig om zelf de deur uit te gaan voor je medicijnen. Mijnhardt wijst er op dat de apothekers de bezorgcapaciteit in heel Twente hebben vergroot.

We zien ook dat buren en familie van patiënten medicijnen ophalen. Daarnaast zijn er veel mensen die spontaan hulp aanbieden bij de bezorging. Rijschoolhouders bijvoorbeeld, die momenteel niets te doen hebben en hun auto nu inzetten om bij anderen medicijnen langs te brengen.

Apotheken grijpen in
Voor je medicijnen hoef je in principe zelf de deur niet uit als je tot de kwetsbare groepen behoort, onder wie mensen boven de 70. Maar desondanks blijft het bij de apotheken druk. Elders in het land hebben apotheken inmiddels ingegrepen. Bijvoorbeeld door maar maximaal drie bezoekers tegelijk toe te laten of de mensen vanuit het raam te helpen. Dat is in Twente nog niet aan de orde.

Mensen reageren laconiek

Het valt verder op dat niet alle bezoekers zich houden aan de regel om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Mijnhardt: Die maatregel is er niet voor niets. Mensen reageren soms zó laconiek, dat ik me wel eens afvraag of de ernst van de situatie wel helemaal tot iedereen doorgedrongen is. Wees toch waakzaam!

Gewone zeep is echt voldoende
De vraag bij apotheken naar desinfecterende zeep en - handgel blijft ondertussen eveneens groot. Maar die leveren we alleen nog aan de ziekenhuizen en andere instellingen waar deze middelen zeer hard nodig zijn. En bovendien heb je die thuis helemaal niet nodig. Goed je handen wassen met gewone zeep is echt voldoende, zegt het RIVM.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.