Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bezoekverbod in verpleeghuizen in Twente komt keihard aan bij bewoners en familie

454206 liberein 1

De sluiting van verpleeghuizen voor alle bezoek is keihard aangekomen bij bewoners en bij familie. In tranen namen naasten voor onbekende tijd afscheid van hun dierbaren. De bewoners blijven geïsoleerd achter met in sommige gevallen de angstige wetenschap dat het virus binnen is.

Frank Timmers | Tubantia

Hartverscheurende taferelen waren er bijvoorbeeld bij woonzorgcentrum De Posten in Enschede. Een man liep huilend weg van zijn vrouw die al in de negentig is. De man komt er elke dag op bezoek. De vrouw met dementie begrijpt niet wat er gebeurt. Ze denkt dat haar man tóch komt.

Ook bij andere instellingen voelden de vaste bezoekers die donderdag tegen de avond te horen kregen dat het voorlopig het laatste bezoek is, zich verslagen. Ze hadden dit moment wel zien aankomen, maar reageerden niet minder onthutst.

Minister Hugo de Jonge nam het besluit donderdag na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waar de meest betrokken ministers zitten. Hij sprak van een ingrijpend besluit . Veel Twentse instellingen waren al daarop vooruitgelopen.

Steeds verder beperkt
In de strijd tegen het virus hebben verpleeghuizen in de regio de afgelopen dagen de bezoekmogelijkheden en de bewegingsruimte van bewoners steeds verder moeten beperken. Donderdag sloot Zorggroep Sint Maarten in Noord Oost Twente zich bij een volledig bezoekersverbod aan nadat in woonzorgcentra in Denekamp en in Ootmarsum elk één bewoner besmet bleek.

Wat de gevolgen van een besmetting binnen kunnen zijn wordt nu duidelijk in het Ariënshuis in Enschede. Daar werd begin deze week een bewoner van de verpleegafdeling positief getest. Kort daarop voerde zorgorganisatie Liberein waaronder dit centrum valt, een bezoekverbod in.

Donderdag zag het Ariënshuis zich gedwongen extra maatregelen te nemen die de bewegingsvrijheid van de bewoners verder beperken, omdat het aantal besmette mensen inmiddels is opgelopen naar vier. Daarnaast is ook het aantal mensen dat verdacht wordt het virus onder de leden te hebben toegenomen. Een deel van hen woont in het woonzorggedeelte. Een precies aantal kan de organisatie niet noemen.

Gezamenlijke ruimtes op slot

Liberein heeft nu alle centrale en gezamenlijke ruimtes op slot gedaan. Via die ruimtes hadden mensen van beide afdelingen met elkaar contact. De meeste bewoners kennen elkaar vanuit Glanerbrug en ze gingen over en weer bij elkaar langs. Dat kan nu niet meer.

Woordvoerster Ilone Baake zegt dat de organisatie de ontwikkelingen als heftig ervaart. Het gaat wel hard , zegt ze. We moeten het virus zien in te dammen en dat kan alleen door verder te isoleren

Liberein neemt - net als andere organisaties - maatregelen om voor bewoners een vorm van contact met familie mogelijk te maken. Op alle locaties van de organisaties komen iPads waardoor bewoners kunnen beeldbellen, via Skype, Facetime of Whatsapp. Baake zegt dat gezocht is naar zo eenvoudig mogelijke systemen waar haast wel iedereen mee overweg moet kunnen.

Hartverwarmend zijn volgens haar de initiatieven van particulieren en bedrijven om het verdriet en de angst even weg te nemen. Zo is een meisje bezig brownies te bakken voor een van de vestigingen van Liberein en willen artiesten buiten muziek ten gehore gaan brengen die bewoners van achter hun ramen kunnen beluisteren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frank Timmers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.