Hengelo
Cultuur

Bed & Bike Watertoren opent deuren niet vóór zomer 2022

Ruim zeven maanden geleden zetten Vera en Martin van Schaijk hun handtekening onder het koopcontract van de monumentale watertoren van Hengelo. Ze willen er een ‘bed & bike’ beginnen. Voor het zover is, moet er echter nog veel gebeuren. Aanvankelijk hoopte Martin van Schaijk al deze zomer open te kunnen, maar nu blijkt dat er nog wel een jaartje bij komt.

Watertoren martin
Martin van Schaijk: "Ik was bij de aankoop misschien iets te optimistisch. Zowel de architect als mijn vrouw Eva zeiden toen al dat het wel zomer 2022 zou worden." © Martin van Schaijk

'Ik was iets te optimistisch'

Martin van Schaijk legt uit wat de reden is van deze vertraging: "Ik was bij de aankoop misschien iets te optimistisch. De wens was hier een beetje de vader van de gedachte. Zowel de architect als mijn vrouw Eva zeiden toen al dat het wel zomer 2022 zou worden. Gemeente en erfgoedcommissie werken tot nu toe goed en enthousiast mee. Deze week gaan we eens met een paar aannemers praten en dan wordt de daadwerkelijk haalbare datum concreter." Het stel dat woonachtig was in Woerden heeft inmiddels een huurwoning gevonden in Groot-Driene. Hierdoor zijn ze mooi dichtbij de plek waar het allemaal gaat gebeuren.

icon_main_quote_red_glyph

"Deze week gaan we met een paar aannemers praten en dan wordt de daadwerkelijk haalbare datum concreter."

Martin van Schaijk

Acht ingediende ontwerpen, één winnaar

Eigenaar Ter Steege Bouw Vastgoed deed eind 2019 een oproep om plannen in te sturen voor een toekomstige functie van de toren. Acht ontwerpen werden ingediend, de vier beste partijen mochten hun plan presenteren bij de gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Wat de andere drie ideeën waren blijft geheim, maar het plan van de Van Schaijks kwam als winnaar uit de bus.

"Eind deze maand gaat de aanvraag voor de omgevingsvergunning de deur uit. Hopelijk kunnen we dan eind dit jaar beginnen met de werkzaamheden", aldus Martin van Schaijk. Hij en zijn vrouw Vera willen in de toren, die pal aan de fietssnelweg F35 gelegen is, een Bed & Bike beginnen. Fietsers kunnen in de toren overnachten. "Aanvankelijk wilden we in de toren acht studio's realiseren, maar het gaan er zes worden. We hebben ons een beetje verkeken op de beschikbare ruimte." De twee mooiste overnachtingsplekken komen bovenin de toren. "Dan kijk je tegen het originele watervat aan en je hebt daar een geweldig uitzicht. De andere vier studio's komen in het zogenoemde 'lijf' van de toren."

Watertorenpark2
Ten zuiden van de watertoren gaat Ter Steege woningen realiseren. © Ter Steege Bouw Vastgoed

Trouwlocatie

In het voormalige ketelhuis, dat tegen de toren aan gebouwd is, komt een multifunctionele ruimte. "Het is prachtig als trouwlocatie, maar er kunnen bijvoorbeeld ook mindfulness-, yoga- en meditatieworkshops gegeven worden." In het voormalige pompgebouw wil het gezin gaan wonen.

Ten zuiden van de watertoren gaat Ter Steege woningen realiseren die momenteel al in de verkoop zijn. Ten noorden van de toren komt straks ruimte voor woningen die in de vrije verkoop gaan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.