Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Joke groet haar Jan en het personeel van het Ariënshuis: Hou van jullie

454415 963150 Thumb Large

Punctueel om half een staat Joke op de parkeerplaats onder het verpleeghuis. Ze houdt een karton omhoog voor haar man en het personeel. Hou van jullie , staat erop. De Enschedese hoopt dat meer mensen dit gaan doen.

Redactie | Tubantia

Sinds het bezoekverbod voor verpleeghuizen vrijdag verschijnt Joke Heutink (66) aan het begin van de middag bij het Ariënshuis in Glanerbrug. Daar op de tweede verdieping, op de afdeling Blijdenstein, woont haar echtgenoot Jan (72).

Gevangen
Jan is één van de ruim 100.000 bewoners van verpleeghuizen in Nederland die voor hun veiligheid zijn opgesloten. Er kwam een abrupt einde aan het dagelijkse bezoek van één tot vier, dat begon met een verfrissende scheerbeurt.
Joke kijkt omhoog en ziet dat meer bewoners voor het raam zijn gekomen. Ze zwaaien en Joke zwaait terug. Door het spiegelen van het glas is amper zichtbaar wie wie is.
Dan schuift een van de ramen open en is Jan zichtbaar: Geweldig dat je dit hebt gedaan. Hij is blij met het bericht van de avond ervoor: hij is negatief getest. Jan hoestte, maar heeft gelukkig geen corona.

Niet huilen
Een verpleegkundige roept dat de situatie emotioneel is. Niet huilen , zegt Joke. Heb je al kaartjes gehad? , vraagt ze aan Jan. Zes , laat hij weten. Er komen nog veel meer . We gaan het weer dicht doen , zegt een verpleegkundige, anders heb je straks alsnog een longontsteking .

Super, hè , zegt Joke. Ik vind dit zo triest, ik huil van binnen, maar we moeten positieve dingen laten zien. Om twaalf uur eten ze. Om één uur liggen zo op één oor. Tussendoor kunnen we elkaar even zien. Laat veel meer mensen om half één hier komen of dit doen bij hun verpleeghuizen .

Ook de kinderen Michelle (46) en Nick (38) en de kleinkinderen Don (15) en Lex (12) zijn komen kijken en zwaaien. Michelle zegt dat ze al bewust twee weken afstand houden tot haar moeder en vader. Nu is er alleen een begroeting in woord. Michelle zegt dat ze de situatie beangstigend vindt.

De vier muren
Joke vertelt dat ze voelt hoe mensen het maken die op een verpleeghuis zijn achtergebleven. Het sinds januari 2019 dagelijkse ritme dat bepaald werd door s middags met Jan doorbrengen, is doorbroken. De muren komen op me af , zegt ze. Joke was zijn mantelzorger tot ze het niet meer aankon.

Ze klaagt niet. Ze is complimenteus over de zorg die in het Ariënshuis wordt geleverd. Aan veel van de activiteiten is helaas een einde gekomen. Gelukkig is er geen corona op de afdeling van Jan en kan de gezamenlijke woonkamer nog worden gebruikt. Jan moest de afgelopen dagen wel een neusmondkapje dragen, omdat hij verdacht was.

Toen Joke vrijdagavond de goede uitslag hoorde, viel er een last van haar schouders. Tot middernacht heeft ze het fijne bericht zitten delen. En daarna heeft ze voor het eerst sinds vele nachten lekker geslapen.

Welzijn
Zorgorganisatie Liberein, waaronder het Ariënshuis valt, hield voor het welzijn van de bewoners langer dan sommige andere instellingen de mogelijkheid van bezoek overeind, zij het beperkt. Maar nadat de eerste coronapatiënt in een Twentse verpleeghuis, uitgerekend hier opdook, ging alles op slot.

De afgelopen week breidde het aantal besmettingen in het Ariënshuis zich verder uit en werden ook gezamenlijk gebruikte ruimten afgesloten. Dat sneed de vele intern contacten tussen bewoners van het verpleeg- en het woonzorgdeel af. Ariënhuis telt 71 mensen op de verpleegafdeling en 64 in het woonzorgcentrum.

Toekomst
Ik blijf hier komen totdat het bezoekverbod wordt opgeheven , zegt Joke. En dan hol ik hiernaartoe en spring ik bij Jan op schoot . En als ze van haar familie afscheid nemen zegt ze: We appen. Niet je moeder vergeten, hoor .

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.