Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen: €œHet gaat nu om de 5 procent die zich niet gedraagt €

454749 DSCF1381 1

Alle bijeenkomsten zijn verboden. De anderhalve-metergrens is de maat der dingen. Bij winkels die nog open zijn, mag je alleen nog een voor een naar binnen. De maatregelen om de piek in Corona-besmettingen voldoende af te vlakken zijn nog strenger geworden. De overgrote meerderheid gedraagt zich voorbeeldig, meent Onno van Veldhuizen. Het gaat nu om die vijf procent die dat niet doet.

Ernst Bergboer | 1Twente

Van Veldhuizen praatte zijn stad en regio bij naar aanleiding van de nieuwe besluiten van het kabinet en de bijeenkomst van de veiligheidsregio s, gisteravond. Dat deed hij in de editie van 1Twente Vandaag vanmiddag.

Noodverordening
Hoe die maatregelen precies concreet gaan uitpakken in Enschede is nog niet helemaal bekend. In crisistijden als deze wordt dat heel top-down geregeld , lichtte Van Veldhuizen toe. Dat komt erop neer dat de minister vertelt wat er in grote lijnen moet gebeuren en dat de veiligheidsregio s - dat zijn er 25 in het land - met elkaar overleggen hoe die aanwijzing van de minister handen en voeten moet krijgen. Dan is het aan de voorzitter van de individuele veiligheidsregio s (voor Enschede en Twente Van Veldhuizen zelf, red.) om dat uit te voeren. Die voorzitter heeft daar bijzonder bevoegdheden voor nodig, geregeld door een noodverordening. De precieze tekst van die verordening is nog in de maak.

Bijeenkomsten mogen niet meer
Dat betekent niet dat er ondertussen onduidelijkheid bestaat. Op de vraag van een luisteraar over een wandeling tijdens de lunch met collega s, gaf Van Veldhuizen klip en klaar antwoord. Dat mag. Frisse lucht is goed. Mist je maar anderhalve meter afstand houdt en niet in een grote groep de straat op gaat. Volgens de burgemeester kun je niet alles onder controle houden, maar duidelijk is dat bijeenkomsten niet meer mogen. Maar wat is een bijeenkomst? Over vijf mensen die netjes afstand houden, zal niemand vallen. Maar worden dat er tien, dan lukt dat niet meer. Hij lijkt daarmee vooral te varen op het gezonde verstand van mensen.

Afvlakking nog niet te zien
De strengere maatregelen zijn nodig, zo blijkt uit de cijfers. Was er gisteren nog een licht dalende trend te zien in het aantal besmettingen en slachtoffers, vandaag waren dat er toch weer flink meer. Ik hou mijn hart nog steeds vast , zei Van Veldhuizen. Net als de landelijke chef van de IC s. De afvlakking waar we op hopen is nog niet te zien.

Van Veldhuizen vertelde desgevraagd dat hijzelf ouders heeft die in Oss in een verzorgingscomplex zitten. Ik bel hen iedere dag en we zijn er rustig over. In een persoonlijke boodschap aan zijn ouders toonde hij zich aangedaan. Ik heb jullie nog nooit zo toegesproken, maar ik wens jullie al het beste, ook van de vrienden hier bij 1Twente. Een dikke kus.

Kijk hieronder naar het interview in de studio van 1Twente met Onno van Veldhuizen. 1Twente Vandaag is elke werkdag tussen vier en vijf te zien op onze site, op Facebook en op YouTube.
Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.