Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Mondkapjes doen meer dan virussen vangen

454756 DSCF1419

Zelden zal er in de media zoveel over mondkapjes bericht zijn als in de afgelopen dagen. En de meningen zijn verdeeld. Helpen ze? Of bieden ze schijnveiligheid? Marianne Schouten, raadslid voor Groen Links in Enschede, zette haar moeder aan het werk en ging met zelfgemaakte exemplaren boodschappen doen. Wat blijkt: mondkapjes zijn meer dan virusvangers.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het is net een kinderonderbroek. Dat was de wel heel primaire reactie van Niels Veurink, co-presentator met Ernesto Bleijenberg van 1Twente Vandaag, waar Schouten haar kapjes kwam presenteren.

Niet gebruiken als je zieken gaat verzorgen
De mondkapjes van Schouten zijn uit partijen katoen genaaid die moeder nog in de kast had liggen. Niks medisch materiaal of hoogwaardige, specialistische textiel. Je moet ze dan ook niet gebruiken als je zieken gaat verzorgen. Daar zijn ze niet voor. Het idee om zelf aan de slag te gaan kwam natuurlijk voort uit het tekort aan mondkapjes en de behoefte van veel mensen om toch iets aan bescherming te kunnen doen.

Wat is dit?
Schouten testte de kapjes. Ze deed boodschappen met haar zoontje, beiden met een mondkap voor. Schouten: ik heb psychologie gedaan en was ook als gedragswetenschapper nieuwsgierig naar de reactie van mensen. Het was me al eerder opgevallen dat niemand zich beschermt, buiten. Schouten met haar zoontje trok bekijks. Mensen hielden afstand. Wat is dit? Wat gebeurt er? Dat vul ik in, maar die afstand is natuurlijk prima. Dat is wat je wil. Volgens Schouten doet het dragen van zo n kapje iets met de bewustwording van mensen. Het laat zien dat er echt iets serieus aan de hand is. Ook dat is winst.

Maar bieden ze ook echt bescherming? Schouten meent van wel. Ik peuter graag aan mijn handen. Laatst stond ik bij de kassa, had net de pincode ingetoetst en zat toen met mijn hand bij mijn mond. Een kapje helpt dat soort automatismen voorkomen.

Doe het zelf
Mondkapjes zijn eenvoudig zelf te maken, mits je enigszins overweg kunt met een naaimachine. Voor wie dat niet is, of dat teveel werk vindt, zijn ze ook te bestellen. De kosten bedragen vier Euro, inclusief verzending. Dat geld is voor onkosten en een kleine vergoeding. Mijn moeder heeft het niet breed en op deze manier heeft ze toch iets extra s , licht Schouten toe. Het kan voor meer mensen die iets nuttigs willen bijdragen een mooie tijdsbesteding zijn.

Haar werk als raadslid ligt goeddeels stil. Nu gaat het vooral om ruimte geven aan het College om bezig te zijn met het bezweren van deze crisis. Ik vond die bewustwordingstaak wel iets om op te pakken. Dit is mijn manier om dat te doen.

Bestellen kan op localpeopleclub.com of via de Facebook-pagina van Schouten. Kijk hieronder het interview met Schouten terug.
Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.