Enschede
Video

Strontvervelend probleem Lindestraat: 140 hondendrollen gevlagd

Bewoners van de Lindestraat en Josinkmorsplein in Enschede zijn de hondenpoep zat. Het mooie plantsoentje in hun straat is vergeven van de hondendrollen. De buurt zette onlangs op elke drol een vlag: ze hadden 140 vlaggetjes nodig. Komende zaterdag staan bewoners van 11.00 tot ’s avonds acht uur op wacht in het plantsoen: hondeneigenaren die hun hond daar uitlaten en de poep opruimen krijgen een goodybag met snacks voor hun viervoeter. En al die anderen: die zullen wel eieren voor hun geld kiezen.

Uitlaatplek

Het alleraardigst plantsoen ingeklemd tussen de Lindestraat, Plataanstraat en Josinkmorsplein is een rustplek tussen de dichtbebouwde straten in Stadsveld. Een slingerpaadje, een paar forse bomen, beplanting en speelplek. Van dat laatste komt helaas weinig terecht, omdat hondeneigenaren die groene plek in de wijk als uitlaatplek gebruiken en ook nog eens weigeren de poep op te ruimen.

PHOTO 2021 04 15 18 43 05
In totaal werden 140 vlaggetjes geplant © Flip van Willigen

Poepruimers

Twee weken geleden ruimden bewoners alle poep. Eventjes lag de groene oase er weer netjes en speelklaar bij. Tot de baasjes van de honden hun dagelijkse rondjes gingen lopen. Afgelopen week werd het nettoresultaat geteld: 140 drollen.

icon_main_quote_red_glyph

De poepoverlast is zo erg geworden dat kinderen er van hun ouders niet meer mogen spelen

Buurtbewoner Petra te Paste

Hondenuitlaatplaatsen

Het plantsoen kreeg in 2014 nog een grote make-over. De gemeente bekostigde de opknapbeurt, maar stelde als eis dat de bewoners een deel van het onderhoud zelf moesten doen. Sindsdien besteden twee buurtbewoonsters uren van hun tijd om de hondendrollen uit het plantsoen te halen.

Het probleem nam onrustbarende vormen aan toen de gemeente in 2019 de hondenuitlaatplaatsen verwijderde. “De overlast is toegenomen”, zegt Petra te Paste: “Het is zo erg geworden dat kinderen daar van hun ouders niet meer mogen spelen, omdat ze besmeurd thuiskomen.”

5473fb49 2877 44fb bc35 fcc41d7a0f19
In het plantsoen aan de Lindelaan en Josinkmorsplein zijn alle drollen van een vlaggetje voorzien © Flip van Willigen

Betegelen

De onderhoudsploeg uit de buurt schrijft in de brandbrief aan de omwonenden van het plein en plantsoen dat het onderhoud door de toenemende poepproblemen onder druk komt te staan. Mocht de ploeg het bijltje er onverhoopt bij neergooien dan zal de gemeente niet aarzelen, dat werd destijds afgesproken, om de groenplek helemaal te betegelen.

Maar zo'n actie lijkt heel raar, omdat het gemeentelijk beleid er juist op is gericht om verhardingselementen te verwijderen en die te vervangen door groenelementen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.