Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vandalisme op sportparken in Enschede en Haaksbergen: €˜Hoe ga je dat tegen? €™

455044 voetbal 2

Vernieling aan clubgebouwen, oefendoeltjes die in de bosjes worden gegooid en brandgaten in kunstgrasvelden: de sportparken in Enschede en Haaksbergen zijn dezer dagen het doelwit van vandalen. Hoe ga je dat tegen?

André Scheffers & Bert Hellegers | Tubantia

Dagelijks surveilleren vrijwilligers van Victoria 28 en Aramea enkele keren op het sportpark van beide voetbalverenigingen aan de Geessinkweg in Enschede. s Avonds volgt een extra controle van handhavers van de gemeente en in de uren daarna neemt de politie het toezicht over. In Haaksbergen heeft de politie na overleg met de clubs besloten ook overdag vaker te surveilleren bij sportparken.

Actie
De gezamenlijke actie van de Enschedese buurclubs is een antwoord op de vernielingen die vorige week zijn aangericht op het sportpark in de Wesselerbrink. Het initiatief is afkomstig van Martijn Koop, clustermanager van de voetbalclubs, en wijkagente Erna de Witte.

Koop concludeert een week na de start van de extra controles dat het helpt. We sturen dagelijks veel jongeren weg. Het is niet de bedoeling dat ze nu op het sportpark komen. Door melding van een alerte buurtbewoner zijn ook drie jongeren betrapt die hadden ingebroken in een kleedkamer. Niet omdat ze er iets wilden stelen maar puur uit baldadigheid. Ze zaten daar met drankjes en sigaretten. Er is besloten geen aangifte te doen maar de politie heeft hen wel apart genomen. Er is afgesproken dat ze hier de boel komen opruimen.

Met wijkagent Erna de Witte wil Martijn Koop kijken of het initiatief in de Wesselerbrink navolging kan krijgen in andere delen van Enschede. Koop: Ook andere sportclubs hebben in deze tijd te maken met vernielingen en dergelijke. Vandaar dat we een plannetje willen aanbieden hoe we het hier in Wesselerbrink hebben georganiseerd.

Haaksbergen
In Haaksbergen ondervinden voetbalclubs soortgelijke problemen sinds de scholen zijn gesloten. Bij Bon Boys hebben ze afgelopen zaterdag met vijf vrijwilligers een halve ochtend zwerfvuil lopen opruimen. Niet normaal, wat een rotzooi hebben ze er van gemaakt. En dat was niet het enige , baalt voorzitter Gert Jan Klanderman van de overlast. Wat vooral pijn doet zijn die brandgaten in het kunstgras van sigarettenpeuken. Verder lagen de verplaatsbare oefengoaltjes over het hele terrein verspreid. Die hebben we meteen aan de ketting gelegd.

Aan de andere kant van Haaksbergen kampen ook HSC 21 en VV Haaksbergen met meer overlast dan gewoonlijk. In tegenstelling tot het geheel omheinde complex van Bon Boys zijn de trainingsvelden van de twee clubs op het Scholtenhagen vrij toegankelijk.

Zwerfvuil
Ook hier zijn we constant het zwerfvuil aan het opruimen dat op de velden wordt achtergelaten , geeft voorzitter Michel Wentink van HSC 21 aan. De laatste afgekondigde maatregelen staan toe dat kinderen in kleine groepjes buiten mogen spelen en voor ons was het even de vraag waar die leeftijdsgrens lag en hoe je optreedt. Als bestuur kun je die taak niet bij de vrijwilligers leggen. In het kader van sociale controle kun je kinderen erop aanspreken. Maar het is aan de politie om te handhaven.

Bij de overburen ergeren ze zich ook geel en groen aan de overlast. En die wordt hier niet alleen door de jeugd veroorzaakt. Er zijn mensen die denken dat ze een voetbalveld als hondentoilet kunnen gebruiken , geeft bestuurslid Carola Bouwhuis van VV Haaksbergen aan. We zien het ook in de zomerstop gebeuren, maar dan is er onder normale omstandigheden wat meer controle door clubmensen.

Voor voorzitter Klanderman van Bon Boys is het heel simpel. De accommodatie is gesloten tot de maatregelen worden ingetrokken. Leden zijn daarvan op de hoogte en we zien dat het vooral niet-leden zijn die overlast veroorzaken. Onder normale omstandigheden zien we graag dat de jeugd hier na schooltijd een balletje komt trappen. Dan is er voldoende controle. Maar de omstandigheden zijn niet normaal en dus zit het hek zolang op slot.

Politie
Inmiddels heeft de politie na overleg met clubs aangegeven extra te zullen surveilleren bij sportaccommodaties. Klanderman: Dan wordt er met twee ogen gekeken; die van de politie en mensen van de club die meerdere keren per dag een kijkje nemen bij de club. Maar laten we hopen dat het hek snel weer open kan. Het zou betekenen dat we van deze corona-ellende zijn verlost.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.