Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Barricades bij ingangen station Enschede moeten reizigers veiliger gevoel geven

455383 893195

Het afsluiten van twee van de vier ingangen tot het centraal station Enschede is vooral gedaan om het gevoel van veiligheid bij reizigers te bevorderen.

Anja Kruise | Tubantia

De NS nam deze voor zover bekend unieke maatregel in Enschede omdat veel treinreizigers de laatste tijd aangaven last te ondervinden van drugsdealers. Door het sluiten van de ingangen is er beter zicht op wie er zich in en rondom het station begeeft en kan daar ook beter toezicht op gehouden worden en sneller worden ingegrepen , laat een woordvoerster van NS weten.

Goed verlicht en bewaaktHet station is alleen nog te bereiken via de goed verlichte en bewaakte hoofdingang aan het Stationsplein en de zij-ingang bij de taxistandplaatsen.

Het perron bij de spoorwegovergang bij het City Hotel kan alleen worden bereikt via de nog geopende ingangen. Ook de wat afgelegen entree nabij het Stadskantoor aan de Hengelosestraat is met hekken gebarricadeerd.

Drugsoverlast niet toegenomen Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede heeft de sluiting van beide ingangen niet te maken met toegenomen drugsoverlast rond het station. Door de coronacrisis zijn er veel minder normale reizigers en naar verhouding meer andere bezoekers op het station. Dat zorgt voor een andere beleving van de ruimte in en om het station, die door een deel van de reizigers als onprettig wordt ervaren.

Dat neemt volgens hem niet weg dat er, net als voor de coronacrisis, op en rond het station wel sprake is van drugsgerelateerde overlast.

Betere controleHet besluit om de ingang tot het station te beperken, is volgens de woordvoerder genomen om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in deze bijzondere en moeilijke tijd in stand te houden . Daardoor kan de in- en uitgaande stroom bezoekers beter gecontroleerd worden. Dat komt de sfeer en het veiligheidsgevoel ten goede.

Geen opvang door coronaDe woordvoerder van de gemeente zegt dat sprake is van een gemengd gezelschap van niet-reizigers die deze dagen het station bezoeken. Vooral mensen die vanwege de coronacrisis in de knel komen en elders niet opgevangen kunnen worden, weten de weg naar het station te vinden. Voor zover wij kunnen overzien betreft het voornamelijk mensen die al bij de hulporganisaties en of politie en handhaving bekend zijn.

De signalen die geleid hebben tot sluiting van de twee ingangen zijn volgens de gemeente vooral afkomstig van de reguliere toezichthouders en handhavers op het station en van de politie.

Dealers meer zichtbaar Volgens woordvoerder Henk Kremer van de politie zijn de gebruikers en de dealers veel meer zichtbaar dan anders, omdat er door de corona-crisis minder mensen op straat zijn en minder reizigers. De overlast is niet méér, want we zien geen stijging in het aantal meldingen van drugsoverlast.

Groepen die op straat levenOok rondom het Wilminkplein is dat volgens Kremer het geval. Daar zien we vooral groepen die voornamelijk op straat leven. Maar ook die zijn nu extra zichtbaar. Collega s in het veld melden geen extra overlast of meer incidenten dan anders. Wel krijgen we meer meldingen van mensen die normaal op hun werk zitten en nu van alles zien in hun wijk of straat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.