Enschede

Coronabezoek MST hoeft geen bescherming te dragen

Bezoekers van coronapatiënten in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede hoeven geen beschermende kleding te dragen. Dat is in contrast met andere ziekenhuizen waar ze op zân minst een neusmondkapje moeten hebben. Het ZGT verbiedt bezoek aan coronapatiënten vrijwel volledig.

455415 962835
Frank Timmers | Tubantia

Er bestaan in Twente en de Achterhoek grote verschillen tussen de bezoekregelingen aan coronapatiënten in ziekenhuizen. Waar het MST soepel is, houdt het ZGT in Almelo de deuren voor bezoekers zo goed als helemaal dicht. Het SKB in Winterswijk neemt een middenpositie in.

Afstand en handen wassenHet MST zegt dat het liever niet heeft dat er bezoek aan coronapatiënten komt, maar als mensen willen mag dat, mits niet meer dan één per patiënt per dag. De bezoekers hoeven vervolgens geen beschermende kleding te dragen. Het is afdoende als ze anderhalve meter afstand houden en de handen desinfecteren. Dat geldt ook voor een bezoek aan een patiënt op de intensive care.

Bescherming geen meerwaardeVolgens het ziekenhuis heeft het dragen van beschermende kleding voor bezoekers geen meerwaarde. In een schriftelijke reactie laat het MST weten: âMeestal betreft het familieleden die een patiënt bezoeken. De kans dat familieleden al in contact zijn gekomen met het nieuwe coronavirus is daarom ook groter. Het nemen van meer maatregelen zoals hierboven beschreven (dragen van beschermende kleding, red.) heeft dan geen meerwaardeâ.

Coronabezoekers moeten zich zoals ieder ander in Enschede melden aan de balie van het ziekenhuis. Daarna nemen ze een aparte weg naar de afdeling waar de zieken liggen. Ze gebruiken ook een aparte lift. Het bezoekuur is dagelijks van twee tot drie. Bezoek aan een patiënt op de ic kan alleen na overleg met de verpleging.

Alleen bij stervendeHet ZGT staat geen bezoek aan coronapatiënten toe. Op die harde regel maakt het alleen een uitzondering voor patiënten die stervende zijn. Bezoek mag dan wel aan het bed komen, maar moet volledig beschermd zijn. Het ZGT heeft ziekenhuizen in Hengelo en Almelo, en brengt alle coronapatiënten onder in Almelo.

Geen richtlijnHet RIVM zegt dat het geen landelijke richtlijn heeft uitgevaardigd voor bezoek aan coronapatiënten. Ziekenhuizen kunnen hun eigen beleid maken.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft evenmin richtlijnen opgesteld. Volgens de NVZ is het beeld dat er per ziekenhuis en bijna per patiënt maatwerk moet worden geleverd als het gaat om de vraag of bezoek verantwoord is.

Mondkapje
Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg dat inmiddels ruime ervaring heeft met coronapatiënten, staat bezoek toe. Het is afdoende als dat een mondkapje draagt, vertelt een woordvoerder. âBezoekers van patiënten met corona krijgen een chirurgisch mondmasker om te dragen tijdens het bezoek.â

Mee naar huisHet Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam staat ook bezoek toe, maar voor kinderen tot 12 jaar pas na overleg met de behandelend arts. Bezoekers dragen een schort, handschoenen, spatbril en een mond-neusmasker. Het masker krijgt het inclusief een opbergtas eenmalig van de verpleegkundige.

Dat masker gaat mee naar huis en moet bij elk bezoek worden gedragen. Per patiënt zijn er twee maskers te vergeven. Bezoekers mogen die desgewenst uitwisselen. Aan- en uittrekken van de bescherming moet volgens een streng protocol gebeuren.

ZwangerenHet Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk maakt drie uitzonderingen op het verbod om coronapatiënten te bezoeken. Dat zijn: voor de partner van een zwangere patiënt met corona, kinderen met corona en terminale patiënten. Terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen. Niet meer dan drie bezoekers mogen tegelijk naar binnen. De eerste contactpersoon van de patiënt bepaalt welke vijf mensen dit zijnâ, stelt SKB.

Het bezoek hoeft zich niet in beschermende kleding te hullen. Daarbij speelt mee dat dit materiaal krap is en moet worden voorbehouden aan het zorgpersoneel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga