Enschede

(K)raamvisite: zwanger in coronatijd

Sommige perioden en gebeurtenissen blijven je altijd bij. Een zwangerschap en een bevalling, bijvoorbeeld. Hoe zit dat als je zwanger bent in een tijd waarin een virus het leven op zijn kop zet? Kirsten en Lisanne âlopen op alle dagenâ, bijna. Beiden bevallen half april. Wij spraken hen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Nee, zwangere vrouwen behoren niet tot de risicogroepen. En, nee, de baby loopt, voor zover onderzoek nu heeft uitgewezen, geen gevaar zolang die in de baarmoeder zit. Zelfs niet als de moeder corona krijgt. Dat is geruststellend. Evengoed heeft het de nodige voeten in aarde om uitgerekend in deze tijd zwanger te zijn.

Partner niet meeVerloskundige ondersteuning gebeurt zoveel mogelijk op afstand. Als je vragen hebt, bel of mail je, waar je anders langs zou gaan. Controles vinden wel op de praktijk plaats. Maar je partner mag niet mee. Ook niet bij de echoâs. Meekijken met FaceTime kan dan weer wel.

Raamvisite
En kraamvisite, na de bevalling, dat zit er eigenlijk niet in. Zolang de verloskundige thuis helpt is dat sowieso uit den boze, maar daarna liever ook niet. Ook in de kraamzorg is het van belang dat zorgverleners zo goed mogelijk op de been blijven en niet ziek worden. Kraamvisite wordt raamvisite.

Kijk hieronder naar het dubbelinterview dat collega Laura Ratering met Kirsten en Lisanne hield. Online. Op afstand.
Beeld: Still uit video