Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Tragedie tijdens bevrijding Eibergen: €œMevrouw Hemmes was op slag dood €

455500 Henri Achterberg

Een echtpaar uit Wierden komt twee dagen voor de bevrijding aan bij een zomerhuisje in Holterhoek, nabij Eibergen. Het echtpaar Hemmes en hun dochtertje Marianne wilden de laatste dagen van de oorlog hier uitzitten. Tot het noodlot toesloeg, wanneer Britse jeeps het vuur openden op het zomerhuisje. Moeder Hemmes overleefde dit niet. Haar man Jan Louis Hemmes raakte zwaargewond.

Arjen Waanders | 1Twente

Op een bankje uitkijkend over De Leemputten nabij Eibergen zit Henri Achterberg, zijn ouders ontfermden zich over Marianne nadat haar moeder werd gedood. Op de plek waar wij nu zitten stond vroeger een klein bungalowhuisje , zegt Achterberg. In deze bungalow verbleven sinds kort de familie Hemmes. De drie waren vanuit Wierden naar Holterhoek gekomen om de bevrijding hier af te wachten. Twee dagen na aankomst begon de geallieerde opmars. De Britten en Canadezen rukten steeds verder op. De Duitse grens is hier zo n 500 meter vandaan, hevige gevechten vonden ook hier plaats , zegt Achterberg. Die middag ging het helemaal fout.

"Die hebben het huis volop beschoten" Schijnbaar heeft iemand uit de buurt gezegd: Daar in dat zomerhuisje zitten waarschijnlijk nog Duitse militairen. , zegt Achterberg. Die Canadezen en Britten namen geen enkel risico. Zij hebben een mitrailleurwagen op de Winterwijkseweg gezet en één wagen op de Klaverdijk. Die hebben het huisje volop beschoten. Mevrouw Hemmes was op slag dood. Jan Louis Hemmes raakte zelf gewond maar wist zijn dochter Marianne net op tijd uit haar wiegje te halen en de woning te verlaten. Zij hebben dekking gezocht aan de waterkant. Toen de beschieting afgelopen was, rende de vader terug naar het huisje en zag zijn vrouw dood op bed liggen. Vervolgens pakt hij een wit laken en rende hij naar buiten en zwaaide met het laken om zich over te geven. Het leverde veel consternatie op in de buurt. Omwonende ontfermden zich over vader en dochter. Het lichaam van mevrouw Hemmes is door de buurt opgehaald en later begraven in Eibergen, zegt Achterberg.

Altijd contact gehoudenJan Louis Hemmes heeft nog een poos in het ziekenhuis van Groenlo gelegen. De ouders van Henri Achterberg hebben zich toen ontfermd over Marianne. Zij dachten dat dit alleen voor de korte termijn was. Toch duurde het wat langer: Het werd uiteindelijk 7,5 jaar. Marianne is dus voor mij in een pleegzus geworden. Na het verblijf bij de familie Achterberg verhuisde Marianne naar Haarlem, om weer bij haar vader te wonen. We hebben altijd contact gehouden. Helaas is ze twee jaar geleden overleden. In 2014 is Marianne nog terug geweest op deze plek. We waren met een hele groep en het was een mooie middag geweest. Het was een herinering, lachen én huilen tegelijk.

© 1Twente, foto: still uit video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.