Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen: €œHet gaat langer duren €

Het zal voor niemand een grote verrassing zijn, maar de corona-maatregelen blijven nog langer van kracht. Onno van Veldhuizen, voorzitter van de veiligheidsregio Twente, lichtte vanmiddag in 1Twente Vandaag een tipje van de sluier op. Vanavond volgt een persconferentie van minister-president Mark Rutte.

Ernst Bergboer | 1Twente

Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven is aan de ministerraad. Gisteren was er een overleg in Utrecht met alle 24 voorzitters van de Nederlandse veiligheidsraden. Dat overleg is uiteraard besloten en ik zal daar dan ook hier niet veel over zeggen , zei Van Veldhuizen, maar het gaat langer duren. Een goed verstaander kon uit zijn woorden opmaken dat aanvullende maatregelen op dit moment niet waarschijnlijk zijn.

"Ik vind het een tien"Van Veldhuizen toonde zich heel tevreden over de manier waarop zowel degenen die ons land door de crisis moeten leiden als de bevolking van zijn stad en regio zich opstellen. Ik vind het een tien. Hij refereerde onder andere aan het afgelopen weekend, waarin in heel Twente maar acht bekeuringen werden uitgedeeld. In twee gemeenten. Op een bevolking van 628.000 inwoners. Dat is echt heel weinig. Ook Rutte ontving een compliment. Op de vraag van de Twentse veiligheidsraadvoorzitter hoe het met Mark ging, was het antwoord: Z n gangetje. Van Veldhuizen: Dat vind ik mooi. Zo kalm.

Zorgen over ICZorgen zijn er wel als het gaat om IC-capaciteit. Daar gaan we met tekorten te maken hebben. De vraag is vooral hoeveel en voor hoe lang. De instroom in Noord Brabant vlakt af, verwachting is dat wij rond Pasen de piek hebben, maar of die dan afvlakt of afneemt, dat staat in de sterren. Het is vooral zaak het zo goed mogelijk uit te smeren over de tijd, dan kunnen we het het beste opvangen.

Aanvankelijk was de prognose dat zestig procent van de bevolking besmet zou raken. Vijf procent van hen zou moeten worden opgenomen. Dat gaat over 500.000 mensen in heel Nederland. De capaciteit om een dergelijk aantal op te vangen, is er niet. Wel wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van het aantal plekken op de verschillende IC s. Ongetwijfeld zal verlenging van de geldende maatregelen, zoals die naar alle waarschijnlijkheid vanavond aangekondigd gaat worden, te maken hebben met de noodzaak het aantal ziektegevallen zo goed mogelijk te spreiden over de tijd.

Hieronder vind je het hele interview met Onno van Veldhuizen terug. Voor een integrale terugblik op de aflevering van 1Twente Vandaag kun je op onze website terecht.
Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.