Eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups in Enschede van start

Vanaf maandag begint in Enschede de vroege bestrijding van de eikenprocessierups. Een deel van de eiken wordt ingespoten met aaltjes.

Aaltjes

De exacte datum waarop van start wordt gegaan, is afhankelijk van het weer. Maar er wordt ingezet op maandag 19 april. Het inspuiten van de aaltjes gebeurt 's nachts, omdat de wormpjes niet tegen UV-licht kunnen. De nachttemperatuur moet dan boven 4 graden zijn, het mag niet te hard waaien en het moet droog blijven na het inspuiten.

De reden dat het eerste deel van de bestrijding nu van start gaat, is omdat de eerste rupsen uit het ei zijn gekomen. Vanaf volgende week is eerst een klein deel van de eiken aan de beurt. Vanaf eind april wordt het grootste deel van de Enschedese eiken behandeld. Dan krijgen de bomen hun blad en kunnen de bacteriën hun werk doen. Vorig jaar bestreed Enschede de rups succesvol op dezelfde wijze, toen was er was beduidend minder overlast.

456831 eikenprocessierups 1
Vanaf een tractor worden de aaltjes in de eiken gespoten © 1Twente

Geluidsoverlast

In totaal worden meer dan 23.000 eiken in de stad twee keer behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Omdat de aaltjes vanuit een tractor met aanhanger in de bomen worden gespoten, kan er geluidsoverlast ontstaan.

De gemeente heeft een bestrijdingskaart gemaakt waarop op straatniveau te zien is welke eiken worden behandeld met welk middel.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.