Enschede

Hartenpost voor geïsoleerde ouderen

Op twaalf locaties in de stad staan rode boxen, bedoeld voor brieven, tekeningen en knutselwerkjes voor ouderen die in deze tijd makkelijk in een isolement geraken. M-Pact in Enschede bedacht het initiatief, iedereen kan meedoen.

455535 DSCF1461
Ernst Bergboer | 1Twente

âJe bent niet mijn oma, maar ik vind het wel heel leuk dat ik een tekening voor je mag maken.â De hartekreet op een van ingeleverde tekeningen. En het zegt alles: iedereen die een oudere die in deze dagen wel erg eenzaam is geworden een hart onder de riem wil steken mag meedoen.

Een stralende Sonja Muckenheim vertelde in de studio van 1Twente vanmiddag dat gisteren de eerste bezorgronde heeft plaatsgevonden. 618 brieven, 300 kaarten en 230 tekeningen vonden hun weg naar verzorgingshuizen en ouderen die thuis in eenzaamheid moeten doorbrengen.

Zorgvuldige selectieHet duurt even voordat de brieven en werkjes hun weg naar de bestemming hebben gevonden. Corona noopt tot een zorgvuldige logistiek. Muckenheim: âDe post ligt eerste 24 uur op kantoor, daarna wordt het gesorteerd en gescreend door medewerkers - met handschoenen - en daarna blijft het weer 24 uur liggen.â Al met al duurt het een week voordat de hartenpost op de mat valt. Afzender en geadresseerde kennen elkaar niet. Om ervoor te zorgen dat de post aankomt op de plekken waarvoor hij is bedoeld, sloeg M-Pact de handen ineen met Livio, De Posten en Liberein.

Dat screenen is om te voorkomen dat er nare of vervelende brieven of kaarten bij ouderen terecht komen. âMaar tot op heden hebben we alleen maar heel hartverwarmende en mooi dingen opgehaaldâ, vertelt Muckenheim.

Iedereen kan meedoenIedereen die in deze tijden een oudere stadsgenoot die dat gebruiken kan een hart onder de riem wil steken, kan een brief of kaart schrijven, een tekening of een knutselwerkje maken. De rode boxen staan op twaalf locaties in de stad, onder andere op Stadhuis en stadsdeelkantoren, maar ook bij supermarkten. Op de site van M-Pact staan ze allemaal. E-mailen kan ook.

Kijk hieronder het interview met Sonja Muckenheim terug!
Beeld: Henk ten Harkel, © 1Twente