Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Onno van Veldhuizen over bevrijding van Enschede: €œHet doet me wat €

455672 Onno bevrijding

Onno van Veldhuizen deelde tijdens het live-programma 1Twente Vandaag zijn eigen, heel persoonlijk bevrijdingsverhaal. Hij kwam niet alleen als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, maar vooral als burgervader.

Redactie | 1Twente

Wat niet te horen, maar wel te zien was, was zijn oranje das. Die werd van tevoren, off-camera, heel snel geknoopt. Ja, vandaag ¦ het doet me wat , begint Van Veldhuizen. Juist omdat je al de vlaggen ziet.

Verleden
Maar hij spreekt ook voor zichzelf: Ik heb een geschiedenis met de Tweede Wereldoorlog. Een Duits verleden. Van Veldhuizen schaamde zich er lang voor. Tot mijn 25e durfde ik niet te zeggen dat ik half Duits ben , aldus Van Veldhuizen. Zijn grootvader heeft in het Duitse leger gevochten. Hij kende hem niet en zegt zelf: Ik heb er niets me te maken en ik heb er alles mee te maken.

Nu, 75 jaar later, is hij blij dat er geen fysische grenzen, laat staan haat en oorlog, bestaan. Als burgemeester heeft hij vaak contact met de Duitse collega s en hij maakt tijdens het interview duidelijk dat, hoe zwart het verleden ook is, de contacten er zijn en hoe enorm waardevol en goed dit is.

© 1Twente, foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.