Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Ramadan gaat niet om vasten, maar om het goede doen’

Volgens Enis Odaci ligt de uitdaging er tijdens de ramadan niet in dat je je lunch kunt laten staan, maar dat je een goed genoeg mens bent. Maar wat is dat dan? “Als je zelf vindt dat je een goede moslim bent, dan is dat goed genoeg.” Een mooie boodschap om de ramadan, die vandaag is begonnen, in te gaan. En niet alleen voor moslims.

Twin Towers

Hengeloër Enis Odaci was tot twintig jaar geleden verkeerskundige. Tot op 11 september 2001 de wereld voorgoed veranderde met de aanslagen op onder meer de Twin Towers: “Ik merkte het vooral op mijn werk. Tot die dag was ik gewoon een collega, daarna was ik een moslim-collega. Ik kreeg ineens allerlei vragen over mijn geloof, maar net zoals veel christenen maar weinig weten van de achtergronden van Kerstmis of Pasen, wist ik heel weinig van de islam. Ik ben het geloof uiteindelijk gaan bestuderen en dat heeft mijn leven verrijkt. Als je een gelovige bent, is het belangrijk dat je weet waarom je gelooft. Met de kennis die ik toen vergaarde, kon ik veel meer zaken duiden.”

“Ik vast niet op drukke werkdagen, want dan haal ik het einde van de dag niet.”

Koran

Odaci: “Dat geldt ook voor al die kenmerken die niet-moslims aan deze religie toeschrijven: intolerantie, geweld, onderdrukking van vrouwen en andersdenken. Al die zaken hadden geen relatie met mijn manier van islambeleving en mijn interpretatie van de Koran. Sterker nog, ik kon uitleggen dat de islam staat voor een inclusieve samenleving en voor vrijheden. Dat was een mooie openbaring voor mij”, aldus Odaci, die zichzelf als humanistische moslim bestempelt.

icon_main_info_white_glyph

Vasten is van alle tijden en religies

Waar moslims vasten tijdens de ramadan doen christenen dat in de weken voor Pasen. Er wordt binnen vrijwel alle religies gevast en zelfs niet-religieuze mensen onthouden zich van voedsel om geestelijk of fysiek sterker te worden.

Bezinning

Dat mensen, juist ook moslims, bij het horen van het woord ‘ramadan’ alleen maar denken aan het verplichte vasten, vindt de in Turkije geboren Hengeloër jammer. “Ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, is een maand van bezinning en inspiratie. Je dient je te onthouden van allerlei geneugten, van alles wat je afleidt van het bezinnen. Dat kan eten zijn, maar er zijn veel meer afleidingen. En iedereen doet het op zijn manier. Ik bijvoorbeeld vast niet op drukke werkdagen, want dan haal ik het einde van de dag niet. Ik haal het op andere momenten weer in.”

1Twente-verslaggever Rola vroeg aan de mensen op straat wat zíj weten van de ramadan. Dit kreeg ze te horen:

Facetime-vasten

Corona maakt de ramadan voor veel moslims nog uitdagender dan-ie al is, legt Odaci uit: “Deze pandemie vormt een inbreuk op het sociale karakter van de ramadan. Normaal gesproken kom je na zonsondergang bijeen met vrienden en familie en breek je het vasten met de iftar, de gezamenlijke maaltijd. Een belangrijk onderdeel van de ramadan. Dat kan nu niet.” Hij lacht: “We moeten nu facetime-vasten.”

Bruggen

Als verkeerskundige was hij letterlijk een bruggenbouwer, tegenwoordig bouwt hij figuurlijk bruggen. Wat bevalt hem beter? “Echte bruggen bouw je van cement, beton en ijzer. Als alles voorhanden is, lukt dat prima. Bruggen tussen mensen zijn vaak veel lastiger te bouwen. Dat vereist interesse, empathie, tact en geduld. Die eigenschappen zijn niet bij iedereen aanwezig. Het kost dus meer inzet, maar als het dan lukt is het wel veel waardevoller.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.