Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€œDe derde generatie moet de lans een beetje breken €

Rachel Denneboom, voorzitter van het Enschedese comité 4 en 5 mei, heeft een Joodse achtergrond. Zij is derde generatie. De echo van de oorlog klinkt nog altijd na. Ze vertelde erover in de aflevering van gisteren in 1Twente Vandaag.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het overviel de voorzitter van het 4 en 5 mei comité een beetje, die was aangeschoven vanwege die functie. Gisteren vierde Enschede 75 jaar bevrijding: op 1 april rolden geallieerde tanks de straten binnen van de grootste stad van Twente. Daar was de oorlog voorbij en het was het startschot voor de bevrijding van Overijssel.

Vraag jij maar aan oma
Ik vind mijn afkomst voor mijn functie totaal niet relevant en probeer vragen daarover altijd een beetje te vermijden. Niet dat ik het erg vindt om erover te praten, hoor ¦ In Rachel s korte familieschets klonk door hoezeer oorlog en leed generaties lang naklinken. De eerste en twee generatie praten weinig. De derde generatie kan vaak een lans breken. Vraag jij maar aan oma, misschien dat er dan meer uitkomt . Rachel vertelde dat ze al tien jaar bezig is om het verhaal van haar grootmoeder op te tekenen. Mijn oma leeft nog. Ze is bijna 92, dus dat wordt echt tijd. Maar ik realiseerde me dat ik het zelf ook moeilijk vind om over te praten.

Kijk hieronder naar het hele interview met Rachel Denneboom.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.