Twente

Twentse fietsknooppunten krijgen historische verhalen

Wie regelmatig door Twente fietst, zal ze zeker kennen: panelen met fietsknooppunten. Ruim zeshonderd staan er in Twente en die worden allemaal vervangen de komende jaren. Ze worden voorzien van verrassende, spannende, grappige en interessante historische verhalen. Zo komen fietsers te weten welke gebeurtenis of huiveringwekkende moord er op die plek heeft plaatsgevonden.

Paneel fietsknooppunten twente
Meer dan 600 panelen met fietsknooppunten in Twente worden vervangen. Ze worden voorzien van historische verhalen. © Stichting IJsselacademie

Historische verhalen

Samen met Routenetwerken Twente, Twentse historische verenigingen en de Stichting Stad en Regio gaat regiohistoricus Marco Krijnsen van het Twentehoes de verhalen voor de panelen schrijven. Daarvoor doet hij onder andere archief- en veldonderzoek. Zo krijgt hij de mooiste verhalen boven tafel. De verhalen komen op de panelen in drie talen: in het Nederlands, Twents en Duits.

Twente is een populair fietsgebied. Ruim tien miljoen fietsers passeren jaarlijks de knooppunten in het Twentse routenetwerk. Dat zijn voor een groot deel mensen uit de regio zelf, maar ook toeristen die graag in de regio verblijven. Door de vernieuwde panelen leren zij welke historische verhalen achter de locatie schuilgaan.

Subsidieregeling

Het project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de (Europese) LEADER-subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling. In 2021 en 2022 kan hierdoor bijna de helft van de panelen worden voorzien van verhalen, te beginnen met 62 panelen in het gebied De Groene Poort in Zuidwest-Twente, gevolgd door de panelen in Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Voor de overige ruim 300 panelen wordt nog financiering gezocht.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.