Corona in Twente

Les in de kappersstoel: Saxionstudenten zien elkaar na lange tijd terug

Het gemis van hun studenten brak twee Saxiondocenten zo op, dat ze een creatieve manier bedachten om toch fysiek les te kunnen geven. Ze toverden maandag een kapperszaak in Deventer voor even om in een leslokaal. Tussen het kappen door konden studenten en docenten elkaar na lange tijd weer eens écht spreken. Initiatiefnemers Marije en Fransje hopen dat hun actie ‘De Verknipte Student’ nu overwaait naar Enschede.

Kappers en onderwijs

Fransje Immink, één van de Saxiondocenten die de actie organiseerden, verbaast zich over de coronaregels. “Waarom de kappers wel open, maar het onderwijs niet? We merken dat de rek eruit is bij zowel studenten als docenten met het online onderwijs. Er is geen puf meer. Daarom wilden we iets doen. Niet alleen maar klagen, maar iets positiefs ondernemen.”

icon_main_quote_red_glyph

"We wilden iets doen. Niet alleen maar klagen, maar iets positiefs ondernemen."

Saxiondocent Fransje Immink over het initiatief

Bijpraten

Marije Draaijer – Van der Kooi, de andere initiatiefnemer, belde alle kapperszaken in Deventer op met de vraag of ze daar een les mochten geven. Kapsalon MODIFY The Hairfactory stond daar wel voor open. Tijdens de actie zaten studenten in de kappersstoel en waren docenten in de weer met haarborstels, stijltangen en krulspelden. Kappers binnen MODIFY hielpen ook mee met het stylen van de ‘coronakapsels’. Het voornaamste doel van de dag was om de studenten weer te zien, om weer eens écht met elkaar te kunnen bijpraten.

Saxion docenten les kapperszaak still 2
Vanuit de kappersstoel konden studenten tóch fysiek les krijgen © Still uit video

Energy boost

Marije en Fransje noemen de actie een ‘energy boost’, een positieve dag in een moeilijke tijd. Studenten reageren enthousiast op het initiatief. Eén van hen liet haar haren stijlen door haar docent Fransje en vond het fijn weer onder de mensen te zijn: “Ik mis heel erg het contact met mijn medestudenten. Thuis zit je maar achter je laptop. Daarom dacht ik: laten we gaan!”

icon_main_quote_red_glyph

"Ik mis heel erg het contact met mijn medestudenten. Thuis zit je maar achter je laptop."

Een deelnemende student

Oproep

De initiatiefnemers hopen dat ook Saxion Enschede binnenkort meedoet. Fransje: “Het zou mooi zijn als we studenten en docenten op meer plekken bij elkaar kunnen brengen. Dus als er een kapper in Enschede zijn deuren open wil doen voor deze actie, dan komen we graag!”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.